Volkswagen Golf
PE PIAȚĂ DIN 2019 · facelift în 2024
Într-o lume în care toată lumea își cumpără crossovere, Volkswagen Golf ne arată că uneori „less is more”.
Ce ar trebui să știu despre Volkswagen Golf?
Volkwagen Golf este genul de mașină care nu mai are nevoie de introducere. Prima generație a intrat în producție în anul 1974 și era, la vremea respectivă, un înlocuitor pentru modelul Beetle, care începuse să își arate vârsta.
Ideea din spatele Golfului era una simplă, acesta trebuia să fie un model compact, eficient, cu un preț de achiziție bun, dar care să nu facă rabat la calitate. Această idee de bază a persistat până în zilele noastre, fiind motivul principal pentru care VW Golf este una din cele mai bine vândute mașini din toate timpurile.
În cei peste 50 de ani de existență, Volkswagen Golf a primit 8 generații (numite, de altfel, foarte original – Golf I, Golf II, Golf III, Golf IV, Golf V, etc.). Spre deosebire de alți producători, care opresc fabricarea unei generații atunci când una nouă iese pe piață, Volkswagen a ales să producă modele mai vechi de Golf pentru piețele mai sărace, așa că aceste generații s-au suprapus pe alocuri. De exemplu, în timp ce un european își putea cumpăra un Golf VI, prima generație încă era vândută în Africa de Sud.
Deși modelul Golf este unul foarte popular, preferințele cumpărătorilor pentru modelele de tip crossover au însemnat o scădere a numărului de vânzări la nivel global. Acest lucru poate explica de ce lansarea celei de-a opta generații a trecut relativ neobservată pentru mulți, însă Golf VIII este o variantă demnă de luat în calcul dacă ești în căutarea unei mașini în acest segment de preț, în special acum, după ce a primit și un facelift.
Cum arată Volkswagen Golf?
Volkswagen Golf VIII arată exact cum te-ai aștepta să arate. Un hatchback obișnuit, fără prea multe pretenții la capitolul design. Nu este o mașină urâtă sub nicio formă, dar există și alte mașini mai frumoase. Versiunea facelift a adus ușoare modificări, cea mai radicală fiind emblema față iluminată, care îi ia puțin din subtilitate.
Aceeași notă minimalistă continuă și la interior, acolo unde vei găsi foarte puține butoane fizice, majoritatea funcțiilor mașinii fiind controlate prin sistemul de infotainment, care are 10,4 sau 12,9 inchi, în funcție de nivelul de echipare. Materialele folosite sunt plăcute la atingere, ceea ce face ca interiorul lui Volkswagen Golf să se simtă ca al unei mașini din o clasă ceva mai mare și mai scumpă.
Cât costă Volkswagen Golf și ce primesc de banii ăștia?
Nivelul de echipare entry-level se numește Life și pornește de la 23.478 euro, însă dacă te lași purtat de val în configurator vei putea ajunge să dai peste 40.000 euro pentru un model R-Line echipat complet.
Revenind la nivelul de echipare Life, acesta vine cu jante de aliaj pe 16 inch, faruri și stopuri LED, sistem de infotainment cu diagonală de 10,4 inchi cu Apple CarPlay și Android Auto, iluminare ambientală în 10 culori, senzori de parcare față-spate, pilot automat adaptiv și senzori de ploaie și lumini.
E destul de greu de greu de crezut că un R-Line echipat complet, care costă aproape dublu, este o mașină de două ori mai bună decât un Life cu dotările de bază. Volkswagen Golf este o mașină matură, așa că e nevoie de puțină maturitate atunci când o configurezi.
Ce motorizări găsesc pe Volkswagen Golf și care este cea mai bună?
Singurul lucru care lipsește din gama de motorizări a lui Volkswagen Golf este o versiune full-electrică, dar până la urmă pentru asta există ID.3. Dacă vrei o motorizare termică, ai de ales între un motor de 1,5 litri benzină cu 115 sau 150 de cai-putere sau un 2,0 diesel, tot cu 115 sau 150 de cai-putere. Există și două variante mild-hibrid ale motorului de 1,5 litri, care oferă un consum mai redus pentru aceeași putere, însă pentru un preț mai mare.
Mai există două motorizări PHEV, una de 204, cealaltă de 272 de cai-putere, care au la bază același motor pe benzină de 1,5 litri și cu o autonomie în modul full-electric de 142, respectiv 131 km.
Pasionații de mașini știu că VW Golf GTI a dat naștere segmentului de hot-hatch-uri, așa că nu e de mirare că este disponibilă și acum o astfel de versiune. Cu 265 de cai-putere (sau 300 pentru versiunea GTI Clubsport), Golf GTI rămâne un etalon în lumea hatchbackurilor rapide, dar nu este pentru toată lumea.
Cum stă mașina X la capitolul spațiu?
Fiind vorba de un hatchback, nu te aștepta ca Volkswagen Golf să îți ofere la fel de mult spațiu ca și un crossover. Nu o să te simți înghesuit la interior, unde Volkswagen Golf se simte ca o mașină mai mare decât e în realitate, însă spațiul în portbagaj o să se simtă limitat, cu doar 381 de litri disponibili. Între noi fie vorba, eu unul am copilărit într-o familie cu o mașină cu portbagaj similar, de 380 de litri, și ne-am descurcat.
Bancheta din spate este și ea suficient de spațioasă pentru doi adulți de dimensiuni mari, însă tunelul median ridicat poate ridica probleme pentru un al treilea pasager. Un lucru important de menționat este că nivelul de echipare R-Line vine cu niște scaune față care arată foarte bine, dar care afectează serios vizibilitatea în față a celor de pe locurile din spate.
Este Volkswagen Golf o mașină bună pentru mine?
Volkswagen Golf este o mașină bună pentru majoritatea oamenilor. Nu sunt mulți cei care ar avea nevoie, realist vorbind, de o mașină mai mare sau mai puternică/confortabilă. Așa cum ne-a obișnuit, Golf oferă un echilibru foarte bun între preț, performanțe și confort, așa că sunt șanse foarte mari să fii foarte fericit cu alegerea făcută.
În plus, dacă îți plac mașinile rapide, varianta GTI este perfectă pentru tine. Suficient de puternică pentru orice i-ai cere și cu o manevrabilitate foarte bună, dar suficient de docilă cât să poată fi folosită zi de zi, această mașină este un exemplu foarte bun că nu trebuie să faci sacrificii dacă vrei să te distrezi la volan.
INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 23.478 – 41.082 euro
MOTORIZĂRI DISPONIBILE: 1,5 litri benzină, termic, MHEV sau PHEV, manuală sau DSG, tracțiune față, 115-272 cai-putere. 2,0 diesel, termic, manuală sau DSG, tracțiune față, 115 sau 150 cai-putere. 2,0 benzină, termic, DSG, 265 sau 300 cai-putere
DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4.284 mm (lungime), 1.789 mm (lățime), 1.456 mm (înălțime)
VOLUM PORTBAGAJ: 381 litri
LINKURI: Volkswagen, Configurator