Renault Symbioz
PE PIAȚĂ DIN 2024
Nu te poți decide între o mașină compactă și una de familie? Renault Symbioz ar putea fi pentru tine.
Ce ar trebui să știu despre Renault Symbioz?
Pentru că este proaspăt apărut pe piață, Renault Symbioz nu are un trecut foarte bogat, așa că lecția de istorie o să fie una scurtă. A existat un concept Renault cu același nume în 2017, dar asemănările dintre cele două mașini sunt destul de limitate.
Numele de Symbioz vine, evident, de la cuvântul „simbioză”, care înseamnă „asociere a două viețuitoare din două specii diferite, care își duc viața în comun.” În cazul de față, cele două „specii” pot fi omul și mașina, mașinile compacte și cele SUV sau spațiul și dimensiunile compacte, așa că fiecare poate înțelege ce vrea.
Cert este că Renault a vrut să facă o mașină suficient de spațioasă pentru o familie, dar păstrând totuși dimensiunile cât se poate de reduse, pentru a nu face viața în mediul urban un calvar. Rezultatul este acest SUV compact, frate de platformă cu Renault Captur, dar ceva mai măricel și, pentru mulți, ceva mai arătos.
Deși Symbioz nu aduce nimic cu adevărat nou pentru Renault, el este o adiție bine venită în gama producătorului francez, având în vedere că, în continuare, mașinile din segmentul crossover/SUV sunt cele mai căutate.
Cum arată Renault Symbioz?
Să nu ne lungim prea mult, Renault Symbioz arată bine.
Cu un design modern, cu multe muchii drepte și unghiuri, Symbioz este o mașină cu personalitate. Cele mai mici jante disponibile pe acest model sunt de 18 inchi, cu posibilitatea configurării unor jante de 19, care arată puțin mai bine, dar care reduc puțin confortul.
La interior, Renault a ales o abordare puțin mai minimalistă, cu un sistem de multimedia cu ecran de 10,4 inchi, care domină consola centrală, dar care are totuși și câteva butoane, de dragul vremurilor bune, lucru pe care noi îl apreciem.
Cât costă Renault Symbioz și ce primesc de banii ăștia?
Modelul entry-level pentru Renault Symbioz se numește Techno și pornește de la 29.450 euro și vine suficient de bine echipat încât să te întrebi dacă ai avea nevoie de mai mult de atât, realist vorbind. Printre dotările pe care le primești se numără jante din aliaj pe 18 inch, geamuri spate și lunetă cu tentă închisă, senzori de parcare și cameră marșarier, instrumentar de bord digital de 10,2 inchi și sistem multimedia de 10,4 inchi, care folosește sistemul de operare Google Automotive, unul din cele mai bune de pe piață și care vine, bineînțeles, și cu Android Auto și Apple CarPlay.
Următorul nivel de echipare se numește Esprit Alpine și aduce în plus jante pe 19 inchi, un design ceva mai arătos, atât la exterior, cât și la interior și volan încălzit. Toate aceste plusuri costă, totuși, așa că dacă ți le dorești, va trebui să scoți din buzunar de la 31.450 euro. Nu vrem să fim cârcotași, recunoaștem că Esprit Alpine arată bine, dar nu știm dacă merită 2.000 euro în plus.
Nu putem spune același lucru și despre versiunea Iconic, totuși. Cu un preț de pornire de 32.950 euro, Iconic este vârful de gamă pentru Symbioz și acest lucru este evident când te uiți peste lista de dotări. Pe lângă jantele pe 19 inch (altele decât cele de pe Esprit Alpine), Iconic vine cu scaune față încălzite, reglabile electric, camere 360, sistem de parcare automat, pilot automat inteligent, hayon electric și câteva sisteme de siguranță noi.
Dacă ne întrebați pe noi, în cazul lui Symbioz fie te mulțumești cu Techno, fie alegi Iconic. Am face o glumă că cele două formează o simbioză, dar Esprit Alpine ne-a cam dat planurile peste cap.
Ce motorizări găsesc pe Renault Symbioz și care este cea mai bună?
Cea mai bună motorizare de pe Renault Symbioz este E-Tech full Hybrid 145. Nu că ar fi fost vreo bătălie în acest sens, fiind singura motorizare disponibilă pe Symbioz în momentul de față.
Sub capotă vei găsi, așadar, un motor de 1,6 litri benzină, care împreună cu motoarele electrice produce 145 de cai-putere. Nu e rău pentru o mașină de 1,4 tone, așa că timpul de 0-100 km/h este de 10,6 secunde, dar acest timp este oricum irelevant, pentru că nu pentru asta a fost făcut Symbioz.
Un aspect mult mai important pentru această mașină este consumul, care în cazul de față este de 4,7 litri pentru fiecare sută de km, ceea ce înseamnă că, odată ce ai umplut rezervorul de 48 de litri, te poți aștepta să faci peste 1000 de km până la următoarea oprire. Teoretic.
Deși are caroserie de SUV, Symbioz este oferit doar cu tracțiune față, nu că ar conta prea mult pentru majoritatea cumpărătorilor. Puterea este trimisă la roți prin intermediul unei cutii de viteze automate multimodală, care încurajează, la rândul ei, un stil de condus liniștit, ca să te poți apropia liniștit de valorile declarate pentru consum.
Cum stă Renault Symbioz la capitolul spațiu?
Așa cum spuneam mai sus, spațiul și dimensiunile compacte au o relație de simbioză în Renault Symbioz.
Drept urmare, pasagerii tăi vor avea suficient spațiu, indiferent dacă stau pe locul pasagerului sau pe bancheta din spate.
În mod normal, portbagajul are 492 de litri, însă bancheta spate poate culisa 16 cm pentru a extinde spațiul disponibil până la 624 de litri. Un lucru demn de menționat este faptul că, odată ce ai culisat bancheta la maxim în față, spațiul la picioare pentru pasageri devine aproape inexistent, ceea ce ne face să ne întrebăm dacă nu ar fi mai bine să rabatezi bancheta cu totul, ca să te bucuri de 1582 de litri.
Pe lângă portbagaj, vei găsi suficiente spații de depozitare la interiorul lui Symbioz pentru toate obiectele din viața de zi cu zi, așa că nu îți face griji, Renault Symbioz stă bine la capitolul spațiu.
Este Renault Symbioz o mașină bună pentru mine?
Dacă ai un stil de condus ceva mai sportiv, atunci nu, dar acesta este cam singurul contraargument. În rest, Symbioz se descurcă de minune, fie că vorbim de oraș sau de drumuri lungi.
În mediul urban vei scoate un consum foarte bun datorită motorizării full hybrid, cu până la 40% mai mic decât cel al unei mașini cu motor termic.
În afara orașului te vei bucura de o mașină confortabilă, gata să parcurgă distanțe lungi fără probleme (sau opriri la pompă, de altfel), și de care se vor bucura și copii sau prietenii tăi.
Ce alternative am?
Dacă ești fan Renault, te mai poți uita și la Captur sau Austral, în funcție de cât de mult spațiu ai nevoie.
Dacă, în schimb, ai prefera alt brand, poți arunca o privire și pe Nissan Qashqai, Kia Sportage, Volkswagen Tiguan, Hyundai Tucson, Skoda Karoq, etc. Segmentul este unul foarte popular, așa că ai de unde alege.
INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 29.450 – 32.950 euro
MOTORIZĂRI DISPONIBILE: 1,6 litri benzină, FHEV, 145 cai-putere, automată multimodală, 4×2
DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4.413 mm (lungime), 1797 mm (lățime), 1575 mm (înălțime)
VOLUM PORTBAGAJ: 492 – 624 litri
LINKURI: Renault, Configurator