Dacia Logan

DACIA LOGAN

PE PIAȚĂ DIN 2004 • GENERAȚIE NOUĂ ÎN 2020

Dacia Logan este modelul de referință al poporului român. Loganul de 5000 de euro promis la începutul anilor 2000 nu a existat niciodată, dar Logan a fost, este și va rămâne probabil cea mai populară mașină din România. Și rămâne în continuare una dintre cele mai accesibile oferte de pe piață, cu toate că a depășit binișor și pragul de 10000 de euro. Noua generație a fost lansată la finalul anului 2020 și îi permite să ridice ștacheta și să stârnească atracție inclusiv pentru cei care, până nu demult, strâmbau din nas când auzeau numele mărcii Dacia.

Precizări importante

În ultimele luni, prețurile tuturor mașinilor noi de pe piață au crescut semnificativ, ca urmare a unui cumul de factori economici, printre care se numără aprovizionarea dificilă cu componente și cererea din partea cumpărătorilor, care depășește oferta producătorilor. În plus, cel puțin pentru moment, Dacia a decis ca modelele pe care le oferă în România să fie comercializate doar în echiparea de top Comfort. Din aceste motive, prețul de bază pentru Dacia Logan este în prezent de 13600 de euro și depășește pragul maxim de preț pentru această categorie. Totuși, am decis să lăsăm Logan în această categorie, cu descrierile aferente tuturor echipărilor, pentru că ne așteptam ca echipările inferioare să revină în oferta la un moment dat.

Un interior modern, în ton cu vremurile

Atracția se simte din momentul în care intri în noul Logan, pentru că șoferul are un confort sporit: poate ajusta scaunul și volanul (pe înălțime dar și în adâncime). Nici pasagerii transportați în spate nu au fost uitați, întrucât aceștia au mai mult spațiu la genunchi, astfel că vor rezista cu brio mai mult timp în tradiționalele blocaje de trafic. Portbagajul a crescut și el la 528 de litri și este echipat cu un sistem de depozitare inedit, alcătuit din patru panouri, pentru o compartimentare personalizată; și totodată mai sigură pentru electronice sensibile, cum ar fi laptopurile. Așa că deplasările mai lungi până la destinația de vacanță nu ar trebui să reprezinte o problemă. Practic, vorbim despre un model la granița dintre subcompact și compact.
 
În versiunea de bază a noului Logan ai un sistem Media Control cu ecran TFT de 3,5 inchi. Cam micuț, dar Dacia compensează cu un suport fizic pentru smartphone, pe care sunt sigur că îl vei găsi util atunci când pornești navigația. Sigur, pentru versiunea cu ecran de 8 inchi trebuie să plătești în plus vreo 400 de euro, dar dacă te încadrezi în buget merită achiziția, mai ales că ai inclusiv compatibilitate cu Android Auto și Apple CarPlay. Cine ar fi crezut că Loganul nostru va ajunge atât de tehnologizat?
 
În lista de dotări de bază mai găsești și două boxe, conexiune Bluetooth și port USB. Deloc rău, aș zice eu. Din păcate, tot din lista dotărilor de bază lipsește un element crucial pentru clima din România, mai ales dacă luăm în calcul și încălzirea globală: aerul condiționat. Îl găsești abia de la nivelul de echipare superior, care se numește Essential. Partea bună este că în gama asta include și alte dotări în plus, nu doar aerul condiționat, dar partea mai puțin bună este că aerul se reglează manual.
 
De asemenea, reține că anumite dotări interesante se achiziționează separat chiar și în cazul echipării de top Comfort. De exemplu, pachetul Techno, care include sistemul Media Nav de 8 inchi cu sistem de navigație, 6 difuzoare și Bluetooth costă 200 de euro, în timp ce pachetul Parking 2 cu senzori față și spate, senzor pentru unghi mort și cameră video marșarier este 400 de euro.
 

Dotări tehnice decente

În privința dotărilor tehnice lucrurile sunt destul de simple: versiunea de bază vine cu motor aspirat pe benzină SCe 65 cu capacitatea de un litru, cu trei cilindri și 65 CP, iar cutia de viteze o manuală cu 5 trepte. Sigur, ai la dispoziție și o versiune cu motor TCe de 90 de cai-putere, ba chiar și o versiune GPL cu motor TCe de 100 de cai-putere.
 
De asemenea, în cazul echipării de top Comfort, motorul TCe de 90 de cai-putere poate fi achiziționat și împreună cu o cutie de viteze CVT, caz în care prețul Loganului ajunge la 14500 de euro.
 
Probabil că cel mai interesant sistem de siguranță disponibil inclusiv în versiunea de bază a noului Logan este sistemul de frânare automată de urgență (AEB). Există pe mașină în primul rând pentru că de curând a devenit obligatoriu pe toate modelele noi, însă important este că acesta permite mașinii să frâneze singură pentru a evita accidentele. În anumite condiții, desigur.
 
Iar acum, dacă te simți un pic mai în siguranță în noul Logan, hai să vedem și câteva concluzii pe scurt. Noul Logan este accesibil (e printre cele mai ieftine mașini noi, deh), este ușor și ieftin de întreținut și oferă un confort sporit comparativ cu generația anterioară. Sigur că în echiparea de bază îi lipsesc unele dotări utile, însă nu uita că cele mai uzuale pot fi achiziționate contra-cost sau sunt integrate în echipările superioare. Cum ar fi, așa cum spuneam, aerul condiționat.

INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 13600-14500 euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: TCe 90, Eco-G 100

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4396 mm (lungime), 1848 mm (lățime), 1501 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 528 litri

LINKURI: Prezentare oficială; Configurator