Mitsubishi Space Star

MITSUBISHI SPACE STAR

PE PIAȚĂ DIN 1978 • GENERAȚIE NOUĂ DIN 2013

Pare ușor nepotrivit să pui numele Space Star celui mai mic și mai accesibil model din gama unei mărci, dar nu suntem aici să judecăm deciziile de marketing ale celor de la Mitsubishi. Space Star este de departe veteranul acestei clase, mai ales că actuala generație a modelului de oraș a apărut în 2013. Adică de pe vremea când Tik Tok era cel mult în stadiu de proiect.

Introducere

Orice ai spune despre el, prețul de pornire de 10817 euro este în mod cert unul extrem de atrăgător, mai ales dacă vrei musai și neapărat o alternativă la Dacia. În banii ăștia, producătorul japonez îți oferă un model de oraș un pic mai scurt decât Sandero, ceea ce înseamnă că parcarea prin oraș n-ar trebui să fie o problemă majoră, însă portbagajul de numai 235 de litri s-ar putea să fie cam mic chiar și în cazul în care nu călătorești prea des sau prea departe de casă.
 
Despre interior nu sunt foarte multe lucruri de menționat, în special pentru că nu prea există elemente care să-l scoată în evidență, în ciuda unor zone glossy pe care unii dintre voi le-ar putea considera elegante; și despre care noi îți spunem că vor atrage imediat amprentele și praful. Toate astea se întâmplă, desigur, și din cauza faptului că modelul are o vechime mare pe piață. Chiar și așa, ne bucurăm să avem aer condiționat cu reglare manuală în echiparea de bază (iată, un prin avantaj comparativ cu duetul Dacia) sau geamuri și oglinzi exterioare reglabile electric. În schimb, volanul este reglabil doar pe înălțime. Deh, nu le poți avea pe toate în circa 10000 de euro.
 

Dotări tehnice

Cât despre platforma tehnică, lucrurile sunt destul de simple. Vorbim despre un motor cu capacitatea de 1,2 litri, cu 3 cilindri în linie, capabil să stoarcă 71 de cai-putere, în timp ce cuplul trece ușor de pragul de 100 Newtoni-metru. Sigur, este departe de a fi rachetă, dar decent în acest segment de preț.
 
Întrucât vorbim despre un veteran, Space Star nu are sistemul AEB, însă plusează cu alte două dotări interesante la acest capitol: un sistem de control activ al stabilității și tracțiunii și un sistem de asistență la pornirea din rampă. Chestii utile mai ales pentru șoferii începători care vor să scape de stres în anumite situații punctuale.
 
Așadar, Mitsubishi Space Star intră în confruntarea pentru cele mai accesibile mașini din România cu dimensiuni reduse, o motorizare decentă și un sistem de asistență la pornirea din rampă care s-ar putea să fie foarte util pentru cei care abordează frecvent parcări subterane.
 
Este însă posibil ca interiorul fără personalitate să reprezinte un mare punct negativ pentru tine, la fel ca și absența unui sistem multimedia. E adevărat că poți să-l cumperi separat, dar n-aș spune că ai face o afacere foarte bună la aproape 1300 de euro. Până la urmă, asta înseamnă cam 13% din prețul de bază al mașinii.
 
Așa cum spuneam, numeroasele lipsuri moderne ale lui Space Star au legătură cu faptul că actuala generație a fost lansată cu aproape 10 ani în urmă. Și nu, Mitsubishi nu a neglijat dezvoltarea acestui model, pentru că de la sfârșitul anului 2020 există o nouă generație. Doar că producătorul japonez a decis ca noile sale modele și generații de modele să fie disponibile doar pe anumite piețe europene, iar România nu se afla pe listă din cauza vânzărilor scăzute. Curat ghinion pentru fanii Mitsubishi!

INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 10817 euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: 1,2 litri cu 71 CP

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 3845 mm (lungime), 1665 mm (lățime), 1505 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 235 litri

LINKURI: Prezentare oficială; Configurator