Toyota Yaris

TOYOTA YARIS

PE PIAȚĂ DIN 1999 • GENERAȚIE NOUĂ ÎN 2019

După copilașul Arona și adolescentul Captur avem parte și de un tinerel în toată regula. Hatchbackul Toyota Yaris este alături de noi de prin 1999 și a ajuns acum la a patra generație. Și știi și tu cum sunt tinerii din ziua de azi: schimbători mai ceva ca cele 2-3 anoptimpuri pe care le avem uneori la interval de câteva zile.

Design

Echiparea de bază a lui Yaris se numește Active MT și include ca echipamente standard un sistem de infotainment de 8 inchi și geamuri electrice spate. Sigur că, pe măsură ce avansezi printre celelalte 10 echipări, pachetul de dotări crește. Treptat, cu fiecare mie de euro în plus pe care o achiți, adaugi elemente precum scaune încălzite pentru șofer și pasagerul din dreapta, volan încălzit, sistem audio cu 6 boxe, tahometru digital, încărcare wireless pentru telefon, plafon panoramic sau jante de dimensiuni mai mari. Iar în echiparea de top Exclusive GR Sport HYB primești chiar și un Head-up Display cu diagonala de 10 inchi și sistem audio JBL premium.
 
Dacă ești bulversat de avalanșa de opțiuni există și o veste bună: gama de motorizări este mult mai simplă. Totul începe cu motorul pe benzină de 1,5 litri cu 125 de cai-putere și 153 Nm, pe care îl poți cupla la o manuală cu 6 trepte sau, pentru 1.000 de euro în plus, la un CVT.
 

Versiune hibridă

Ceva îmi spune însă că vei miza mai degrabă pe versiunea hibridă, așa cum este și cea pe care o prezentăm aici. În acest caz vorbim despre un motor pe benzină de 1,5 litri cu 92 CP și un motor electric de 80 de cai-putere. În total, sistemul hibrid oferă 116 cai-putere și 120 Nm, iar bateria de 0,8 kWh își arată la rândul ei beneficiile la economia de carburant.
 
Câtă economie totuși, mă vei întreba? Păi versiunea non-hibridă are un consum mediu oficial de 5,2 l/100 km, pe când cea hibridă se oprește pe la 4,3 litri la 100 de kilometri. Practic, câștigi 8 lei la fiecare sută de kilometri. Sau 9 lei. Sau, mă rog, un catralion de lei, cât o mai fi benzina în momentul acestei lecturi.
 
În fine, indiferent de prețul benzinei, Yaris vine la pachet cu numeroase sisteme de asistență și siguranță. Plus că, în buna tradiție japoneză, multe dintre aceste sisteme sunt incluse și în echiparea de bază. Astfel, inclusiv cel mai accesibil Yaris include camera video de marșarier, Cruise Control adaptiv, recunoașterea indicatoarelor rutiere, comutare automată între faza scurtă și fază lungă, sistem de detecție a pietonilor și bicicliștilor sau sistem de avertizare la depășirea benzii de circulație.

INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 17500 – 27500 euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: 1.5 VVT-IE, 1.5 HYBRID

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 3940 mm (lungime), 1745 mm (lățime), 1500 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 286 litri

LINKURI: Prezentare oficială; Configurator