Seat Arona

SEAT ARONA

PE PIAȚĂ DIN 2017 • FACELIFT ÎN 2021

Seat Arona este un SUV subcompact lansat inițial în 2017 care împarte aceeași platformă tehnică cu veterani pe piață precum Ibiza sau Volkswagen Polo. Anul trecut, modelul a primit și un facelift, pentru că știi cum e, o mică stilizare pe ici, pe colo, e binevenită o dată la câțiva ani.

Design

Grila frontală a crescut ușor în dimensiuni, dar rămâne nesemnificativă comparativ cu monstruozitățile unui anumit brand german premium, bara de protecție a fost retușată, iar spoilerele față și spate au fost modificate. Nu insist prea mult aici, designul e chestie de gust, mai spun doar atât: are un look ceva mai pronunțat spre off-road și poți alege o culoare pentru plafon (care poate fi negru, alb sau gri).
 
Îmi place că micile îmbunătățiri de efect se observă mai ales la interior. Și n-ai cum să nu observi instrumentarul digital de bord de 10,25 inchi sau sistemul de infotainment care a crescut acum la 8,25 inchi în versiunea standard. Că opțional are chiar și 9,2 inchi. Cel puțin la fel de interesant este că, spre deosebire de alți producători, nu ai nevoie de cabluri pentru a-ți conecta telefonul la mașină, indiferent că ai iPhone sau vreun Android mai mult sau mai puțin rătăcit. Ai ghicit, Arona vine cu sistemul Full Link compatibil wireless atât cu Android Auto, cât și cu Apple CarPlay.
 
Totuși, oricât încearcă producătorii să ne convingă, interiorul unei mașini nu înseamnă doar ecrane. Ce spui de noua tapițerie sau de volanul îmbrăcat standard în Nappa pentru echipările Xperience și FR? Dar de gurile de ventilație înconjurate cu lumini LED? Și, ce să vezi, nu i-am uitat nici pe pasagerii pe care îi transporți pe bancheta din spate, care beneficiază acum de lumini ambientale pentru echipările Xperience și FR. Portbagajul în schimb a rămas la… mmm, 400 de litri.
 

Dotări tehnice

La fel ca numeroase alte modele din segment, Arona oferă o gamă relativ diversificată de motoare. Începem cu un timid 1.0 TSI cu 95 de cai-putere, dar Seat oferă și un 1.0 TSI cu 110 cai-putere pe care opțional îl poți cupla cu o cutie automată DSG cu 6 trepte. Iar dacă vrei și mai multe resurse, unitatea TSI de 1,5 litri oferă 150 de cai-putere, disponibilă exclusiv cu transmisie automată DSG cu 7 trepte.
 
Cât despre siguranță, Arona și-a trecut în cont 5 stele la testele EuroNCAP, iar faceliftul vine cu o serie de noutăți în privința sistemelor de siguranță și asistență. Sigur, există în continuare Adaptive Cruise Control (ACC), Front Assist și Tiredness Recognition, un nume parcă prea pompos pentru un sistem banal de recunoaștere a oboselii la volan. Spaniolii mizează însă acum și pe un sistem semi-automat de condus numit Travel Assist, la care se adăugă asistentul de bandă Lane Assist sau sistemul pentru recunoaștere a semnelor de circulație Traffic Sign Recognition. Nimic spectaculos până la urmă, întrucât vorbim despre sisteme uzuale în acest segment.
 
Mai important pentru confortul tău la volan ar putea fi însă că farurile Full-LED standard sunt acum acompaniate de sistemul High Beam Assist, ca să nu-ți mai bați tu capul cu schimbarea periodică între faza scurtă și fază lungă.
 
Cât despre preț, Arona pleacă de la puțin peste 18000 de euro în echiparea Reference cu motorul de 95 de cai-putere, dar sare rapid de 20000 de euro imediat ce alegi un motor mai puternic. Deh, nu le poți avea chiar pe toate-n viață.

INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 18251 – 25192 euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: 1.0 TSI, 1.5 TSI

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4153 mm (lungime), 1780 mm (lățime), 1532 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 400 litri

LINKURI: Prezentare oficială; Configurator