VOLKSWAGEN TAIGO
PE PIAȚĂ DIN 2021
Volkswagen Taigo este de departe cel mai recent model apărut în acest segment de preț, întrucât a ajuns în Europa în cursul anului 2021. Este un SUV subcompact cu o caroserie coupe și, dacă ți se pare că îl cunoști de undeva: joacă în aceeași ligă cu Volkswagen T-Cross, care este cu câteva sute de euro mai ieftin, dar care nu are alură de coupe.
Design
Nu o să dezbat aici decizia unui constructor de a lansa un SUV coupe într-un segment oricum aglomerat în care are deja un alt model, mai ales că liniile de design exterior sunt asemănătoare cu cele ale lui T-Cross.
O să-ți spun însă că scopul declarat al lui Taigo este să cucerească publicul tânăr. Și încearcă să facă asta inclusiv printr-o serie de dotări standard generoase. Avem așa: faruri LED, stopuri LED, oglinzi exterioare reglabile electric și încălzite, geamuri electrice față și spate, ștergător de lunetă, volan și levier îmbrăcate în piele sau aer condiționat manual cu filtru de aer. Uff, și încă n-am zis nimic de Digital Cockpit, cea mai nouă versiune a sistemului de infotainment MIB3 sau cele două porturi USB-C. Hai s-o las mai moale cu enumerările și… stai, că nu ți-am zis nimic de portbagaj: 438 de litri, cam cât are și un T-Cross sau T-Roc.
Dacă totuși nu ești mulțumit cu ce primești la echiparea Style, treci pe Highline: aici primești și App Connect pentru conectarea telefonului la mașină prin Android Auto și Apple CarPlay, cu mențiunea că doar iPhone-ul poate fi conectat wireless. Primești și sistem audio cu 6 boxe, dar și farurile LED Matrix, iar dacă vrei un plus de personalizare poți merge și pe R-Line.
Dotări tehnice
Bun, hai că la motorizări este mult mai simplu. În primul rând, n-avem diesel, ceea ce nu reprezintă în niciun caz o surpriză. În al doilea rând, avem un motor de un litru disponibil în versiuni de 95 și 110 cai-putere, dar și un motor de 1,5 litri cu 150 de cai-putere.
Ce-mi place mie la Taigo față de multe alte modele din segment este posibilitatea de a te juca aproape cum vrei cu motoarele și cutiile de viteze disponibile. Adică în versiunea de bază Life poți să alegi motorul de 95 sau de 110, cutia manuală cu 5 trepte, manuala cu 6 trepte sau chiar și DSG-ul automat cu 7 trepte. Și povestea continuă și la Highline și R-Line, cu diferența că acolo ai de ales între 110 cai și 150 cai și, respectiv, între manuală cu 6 trepte și DSG. Un festin motoristic.
Și nu, n-am uitat de sistemele de siguranță. Inclusiv în echiparea de bază avem Front Assist, Lane Assist, asistent de plecare din rampă, sistem de control al stabilității sau limitator de viteză. Iar dacă vrei un pachet suplimentar precum IQ Drive, care include Travel Assist și Adaptive Cruise Control, trebuie să plătești suplimentar aproape 400 de euro. De asemenea, sistemul Park Pilot, cu avertizare acustică și vizuală pentru obstacole din față și spate, costă aproape 500 de euro.
Cât despre preț, acesta pornește de la circa 19500 de euro pentru motorul de 95 de cai-putere și manuală cu 5 trepte și ajunge la 26000 de euro pentru echiparea R-Line cu motor de 150 CP și DSG cu 7 trepte.
INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 19546 – 23235 euro
MOTORIZĂRI DISPONIBILE: TSI 95, TSI 110, TSI 150
DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4269 mm (lungime), 1757 mm (lățime), 1515 mm (înălțime)
VOLUM PORTBAGAJ: 440 litri
LINKURI: Prezentare oficială; Configurator