Renault Megane E-Tech Electric

RENAULT MEGANE E-TECH ELECTRIC

PE PIAȚĂ DIN 2022

Renault Megane E-Tech Electric este unul dintre modelele electrice cu un raport calitate-preț excelent și oferă versiuni de 130 CP și 218 CP. 

 

Am ajuns într-un segment de preț în care încep să-și facă apariția și mașinile electrice, și asta fără să luăm în calcul programul Rabla Plus. 

Uite, chiar și pe inflația asta poți să-ți iei o mașină electrică cu more or less 36.000 de euro. Și nu mă refer la o mașină minisculă de oraș în care încap doi oameni și, cu greu, două animale de companie, ci la o mașină de familie. Cu tot cu cățel și purcel. Sunt sigur că ești deja familiar cu ea, măcar prin prisma numelui, pentru că modelul la care mă refer se numește Renault Megane E-Tech Electric. 

Nu, nu este vorba despre o versiune electrică a clasicului Megane. Este prima electrică Renault dezvoltată pe o platformă nouă dedicată acestui segment și, la 4,2 metri lungime, are dimensiuni foarte apropiate de Captur. Doar că platforma asta pentru electrice permite un ampatament mai mare și un interior mai spațios decât Captur. Mic la exterior, mare la interior. De-asta am și zis că e o mașină de familie. 

Și mai am o surpriză pentru tine. Poate n-o să crezi, dar Megane-ul ăsta electric are multă tehnologie la bord pentru un model de volum. Versiunea de bază vine cu instrumentar digital de bord și ecran multimedia de 9 inchi compatibil cu Android Auto și Apple CarPlay, dar și cu multe sisteme de asistență. Uite doar câteva: asistent pentru menținerea pe banda de rulare, sistem de avertizare la părăsirea involuntară a benzii, frânare activă de urgență cu detectarea pietonilor, recunoașterea indicatoarelor rutiere și frânare automată de urgență. 

Altfel, dacă treci la versiunea Techno, primești sistem multimedia de 12 inch poziționat vertical cu sistem de operare Android Automotive, dar și volan din piele încălzit, scaune față încălzite, încărcare wireless, două porturi USB în spate sau climatizare automată cu două zone, toate astea pe lângă jantele din aluminiu de 20 inchi. Iar dacă vrei mai mult, versiunea Iconic vine și cu scaune încălzite. Fără abonament lunar, ca la alții, nu dăm nume.

Și totuși, prețul ăsta de pornire de 36.000 de euro vine cu un ușor compromis. Și când spun asta nu mă refer la cei 130 de cai putere ai motorului electric, că ăștia sunt mai mult decât suficienți pentru orice șofer obișnuit din țara asta. Cu atât mai mult pentru un familist. 

Compromisul este la bateria de 40 kWh care oferă o autonomie de 300 de kilometri. Mai mult decât suficient pentru oraș, dar s-ar putea ca la drum lung să faci mai multe opriri pentru încărcare decât ți-ai dori. Ceea ce poate fi o problemă dacă pleci împreună cu familia, mai ales că viteza maximă de încărcare este de 85 kW. Not great, not terrible.

Vestea bună este că poți alege însă și o variantă superioară, disponibilă împreună cu versiunile Techno și Iconic, la care nu prea mai ai ce scuze să inventezi ca să le ignori. Asta pentru că primești un motor electric de 220 de cai putere și o baterie de 60 kWh, care îți va oferi o autonomie maximă de 450 de kilometri. Pe bună dreptate, una suficient de mare pentru a pleca mai liniștit în concediu. Mai ales când știi că poți s-o încarci rapid cu până la 130 kW. 

Apropo, tu ți-ai făcut planurile de concediu? Că, vorba aia, mâine-poimâine vine Paștele…

INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 36100 – 47100 euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: electric 130 CP și 218 CP

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4199 mm (lungime), 1860 mm (lățime), 1501 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 440 litri

LINKURI: Prezentare oficială; Configurator