Mercedes-Benz CLA Coupe

Mercedes-Benz CLA Coupe

PE PIAȚĂ DIN 2013 • GENERAȚIE NOUĂ ÎN 2019

Mercedes-Benz CLA Coupe este un sedan pe care constructorul german îl comercializează pe post de coupe cu 4 uși.

 

La aproape toate mărcile de pe piață este simplu. Sau măcar relativ simplu. În schimb, dacă arunci o privire pe gama de modele produse de Mercedes-Benz o să vezi că numărul acestora este foarte mare. Uneori o să vezi mai multe modele care aparent concurează în același segment. Stai liniștit, nu e de la tine, e de la ei. 
 
Acestea fiind spuse, ce vezi aici lângă mine este un Mercedes-Benz CLA Coupe. Vorbim despre un model lansat pe piața europeană prin 2013 și care de vreo trei ani a primit și a doua generație. Probabil urmează și un facelift cât de curând. 
 
Dacă mă întrebi pe mine, CLA Coupe este un sedan. Dacă îi întrebi pe nemți, o să-ți spună că CLA Coupe este, ai ghicit, un coupe cu 4 uși. Dar indiferent cum privești tu caroseria asta, îți mai spun pentru început doar atât: CLA Coupe e poziționat în gamă peste Clasa A și undeva aproape de Clasa C. Asta așa, ca să ai niște puncte de reper. 
 
Ajuns la a doua generație, CLA Coupe este un pic mai generos în dimensiuni. De exemplu, lungimea a crescut cu aproape 50 mm până la 4.688 mm, iar ampatamentul cu 30 mm, la 2.729 mm. În mod curios, asta nu se traduce neapărat printr-un spațiu mai generos, pentru că pasagerii din spate câștigă un singur milimetru la picioare. Se putea și mai bine, nu-i așa?
 
Altfel, în echiparea de bază a unui CLA Coupe vei găsi, printre altele, jante din aliaj de 17 inch cu 5 spițe duble, faruri LED, plafon îmbărăcat în stofa neagră și volan multisport îmbrăcat în piele. Sistemul de infotainment MBUX standard are 7 inch și este acompaniat de instrumentarul digital de bord de 7 inch, însă pe ambele le poți comanda și în versiuni de 10,25 inch. 
 
La motorizări lucrurile sunt destul de simple, în sensul că vorbim despre o gamă foarte asemănătoare cu cea de pe Clasa A. Pe de altă parte, vorbim totuși de 10 combinații de motorizări și tracțiuni disponibile, așa că te înțelegem dacă ți se pare complicat. Hai să descoasem împreună un pic firul în patru. 
 
Excludem din calcul cele două variante AMG pentru că oricum n-au nicio treabă cu bugetul nostru anemic de 40.000 de euro. Rămânem așadar cu două motoare pe benzină de 163 și, respectiv, 224 de cai putere. Ambele pot fi configurate cu tracțiune față sau tracțiune integrală, dar numai motorul cel mai mic poate fi cumpărat și cu manuală. 
 
La diesel povestea se repetă în mare parte. Avem două unități de 150 și 190 de cai putere, dar aici doar prima este disponibilă cu manuală. Și avem, desigur, și un plug-in hybrid sub forma unei compuneri armonioase între un motor pe benzină de 160 de cai și un motor electric de 102 cai. Deloc surprinzător, aici avem doar cutie automată, dar nu și tracțiune integrală. Complicat, știu. 
 
Cât despre prețuri, probabil te-ai obișnuit deja: cea mai accesibilă variantă este benzină, cu un preț de pornire de aproape 38.000 de euro, în timp ce pentru diesel ajungi să plătești undeva la 39.300 de euro. Ceva mai mult, dar totuși nu atât de mult dacă ești hotărât, în ciuda datelor statistice care arata un declin puternic pentru acest tip de motorizare. 
 
Altfel, dacă nu te împaci cu ideea să-ți cumperi un sedan numit CLA Coupe și ai o familie numeroasă, n-ar fi rău să arunci un ochi și pe fratele lui, CLA Shooting Brake, mai ales că prețurile sunt foarte asemănătoare. 
 
Acestea sunt doar trei dintre modelele de circa 40.000 de euro disponibile în prezent în România. Sigur că în realitate sunt mult mai multe, așa că ți-am pregătit o listă frumoasă cu prețuri actualizate la zi pe site-ul Ce mașină. Acolo găsești mai multe detalii, poze și clipuri cu cele trei mașini despre care am vorbit astăzi, dar și cu alte modele care ne-au atras atenția și care n-au ajuns în emisiunea de azi pentru că… n-avem spațiu, dom’le. N-avem spațiu…

INTERVAL DE PREȚ: 37960 – 74890 euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: benzina 163 CP și 224 CP, diesel 150 CP și 190 CP, plug-in hybrid 218 CP

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4688 mm (lungime), 1830 mm (lățime), 1439 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 460 litri