DS 7

DS 7

PE PIAȚĂ DIN 2017

BMW X1 este un SUV compact disponibil cu motorizări pe benzină, diesel și plug-in hybrid.

 

Rămânem în zona de SUV-uri compacte premium, dar deviem un pic spre Franța, pentru că de acolo vine DS 7. L-ai cunoscut la botezul din 2017 drept DS 7 Crossback, dar recent a primit un facelift, ocazie cu care și-a simplificat și numele în cartea de identitate. DS 7 este dezvoltat pe aceeași platformă ca și alte modele din răposatul grup PSA, cum ar fi Citroen C5 Aircross, Peugeot 3008 sau Opel Grandland, atâta doar că asta este premium. Sau cel puțin așa se prezintă el. 
 
Asta se reflectă, mai mult sau mai puțin, și în dotările standard ale nivelului de echipare Bastille, care te duce cu gândul la Căderea Bastiliei. Revenind la lucruri mai serioase, echiparea standard include, printre altele, climatizare automată cu două zone, sistem de infotainment de 12 inch cu navigație, instrumentar digital de bord de 12,3 inch, volan îmbrăcat în piele, oglinzi exterioare încălzite sau faruri Eco LED. 
 
Evident, avem și o serie de sisteme de asistență și siguranță incluse la pachet, cum ar fi Active Safety Brake și un pachet Advanced Safety Pack ce include alertă pentru atenția șoferului la drum, alertă pentru depășirea involuntară pe banda de rulare, recunoaștere extinsă a indicatoarelor rutiere sau supravegherea unghiului mort. 
 
La prezentarea oficială, DS menționa o varietate de motorizări, inclusiv benzină, diesel și plug-in hybrid. Totuși, pe piața din România, poți să cumperi DS 7 doar în versiune diesel sau plug-in hybrid. Iar dacă mizezi pe motorină, nu prea ai de unde alege, întrucât există o singură versiune cu motor de 1,5 litri cu 4 cilindri și 130 de cai putere și cuplu de 300 Nm. Da, știm, sunt mai puțini chiar și decât pe un Jogger Hybrid. Adevărul e că nu par foarte mulți, dar măcar ai parte de transmisie automată. Cu tot cu TVA, povestea asta te face să scoți din portofel 40.200 de euro. 
 
Și totuși, dacă insiști că vrei motor pe benzină, îl găsești în versiunile plug-in hybrid. Ceea ce nu-i tocmai avantajos pentru buzunarul tău, dar dacă ești fan și insiști, iată ce poți obține. Cea mai sensibilă versiune PHEV la preț este cea care oferă un motor pe benzină de 1,6 litri cu 181 de cai putere și un motor electric de 110 cai putere. În această combinație, sistemul oferă 225 de cai putere, adică aproape dublu comparativ cu varianta diesel. 
 
Dacă vrei și tracțiune integrală, atunci mergi pe un sistem plug-in hybrid cu două motoare electrice, iar aici ai de ales astfel între versiunile E-Tense de 300 de cai putere sau 360 de cai putere. 
 
Prețurile? Sunt pe măsură, că asta-i tehnologia plug-in. Cel mai accesibil DS 7 plug-in costă 56.000 de euro, adică cu aproape 50% mai mult decât varianta diesel. Tu decizi dacă merită efortul, eu spun doar că n-ar fi rău ca DS să ofere și o versiune pe benzină, fără plug-in, să fie toată lumea mulțumită și fericită. 
INTERVAL DE PREȚ: 40200 – 77200 euro
 
MOTORIZĂRI DISPONIBILE: diesel 130 CP, plug-in hybrid 225 CP, 300 CP și 360 CP
 
DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4593 mm (lungime), 1906 mm (lățime), 1621 mm (înălțime)
 
VOLUM PORTBAGAJ: 555 litri