MINI Countryman E

MINI Countryman

PE PIAȚĂ DIN 2023

Cine a spus că un MINI nu poate să fie și practic?

Ce ar trebui să știu despre MINI Countryman E?

Istoria MINI este una destul de agitată, denumirea apărând pentru prima dată drept un model de mașină, în anul 1959. De abia 10 ani mai târziu, în 1969, MINI avea să devină un producător în toată regula, sub umbrela British Leyland, care a devenit mai târziu Rover Group. BMW a cumpărat ulterior acest grup și, deși între timp a vândut celelalte mărci, a ales să păstreze MINI.

Deoarece, pe vremea aceea, BMW insista ca toate mașinile produse de ei să păstreze caracteristicile specifice mărcii, printre care și tracțiunea pe puntea spate, s-a ivit oportunitatea de a folosi marca MINI pentru a comercializa mașini mai compacte și cu tracțiune față. Așadar, în 2001 avea să se lanseze primul model MINI cu adevărat nou.

Pe lângă modelul original, hatchback, MINI a mai scos pe piață și versiunea o versiune cabrio, urmată de modelele Clubman, Countryman, Coupe și Paceman, în încercarea de a convinge cât mai mulți cumpărători că un MINI le-ar satisface dorințele și nevoile, oricare ar fi ele. Deși au tipuri de caroserii diferite, toate modelele au păstrat limbajul de design caracteristic mărcii, fiind destul de greu de deosebit, în special din partea frontală.

Prima generație a modelului Countryman a apărut în anul 2011, acest crossover SUV fiind primul model cu cinci uși din era BMW. Mai lung și mai înalt decât un hatchback, Countryman a fost oferit și cu un sistem de tracțiune integrală, fiind cel mai practic și mai versatil model al gamei de până atunci.

O a doua generație a urmat în anul 2016, păstrând aceeași filosofie de bază, însă aducând îmbunătățiri majore, atât în privința designului interior și exterior, cât și al motorizărilor.

Ce-a de-a treia generație a debutat anul trecut, în 2023, aducând băiatul de la țară la un nou nivel din punct de vedere tehnologic – și pentru prima oară în istoria modelului, Countryman vine și cu propulsie electrică.

Cât costă MINI Countryman E și ce primesc de banii ăștia?

MINI Countryman E este disponibil în două variante de motorizări, dar o să vorbim în detaliu despre ele în curând – E și SE. Indiferent de motorizarea aleasă, ai de ales între patru niveluri de echipare – Essential, Classic, Favoured și John Cooper Works (este un nivel de echipare, a nu se confunda cu mașinile John Cooper Works).

Prețurile, în varianta de bază Essential, pornesc de la 40.817 euro. Classic se ridică la 42.905, Favoured la 45.487 și John Cooper Works la 47.153. Indiferent de ce variantă alegi, o să primești jante mari, între 17 și 19 inci, infotainament cu ecran OLED circular de 24 de centimetri (primul din industrie), Android Auto și Apple CarPlay wireless și climatizare automată pe două zone – dacă vrei să plătești mai mult, o să ai mai multe opțiuni de culoare, jante mai marii, scaune încălzite și Head-up Display printre altele, plus modificări la design, specifice nivelului de echipare.

Aceleași dotări sunt valabile și pentru varianta SE, adică motorizarea mai puternică, pentru care va trebui să scoți aproximativ 6.000 de euro în plus din buzunar – că tot veni vorba de motorizări.

Ce motorizări găsesc pe MINI Countryman E și care este cea mai bună?

Varianta E vine cu un singur motor electric pe puntea față, care produce 204 CP și 250 Nm cuplu. Folosește o baterie de 64,6 kWh (capacitate utilă) care se încarcă DC la 130 kW și oferă autonomie maximă de 462 de kilometri – 0-100 km/h în 8,6 secunde.

Dacă alegi SE ALL4, atunci Countryman E mai capătă un motor pe puntea spate, deci tracțiune integrală și două motoare electrice care produc 313 CP și 494 Nm cuplu – bateria are în continuare 64,6 kWh și se încarcă tot cu 130 kW, dar autonomie scade la maxim 430 de kilometri – de asemenea scade și timpul 0-100 km/h, la 5,6 secunde.

Cu toate că e tentant să mergem către varianta mai puternică, fiind vorba de un MINI, acesta este un MINI familist, deci motorizarea E ar trebui să fie mai mult decât suficientă și oferă autonomie mai bună.

Cum stă MINI Countryman E la capitolul spațiu?

Vorbim de un crossover de 4,4 metri lungime, deci spațiul pentru pasageri este foarte bun, fie că stai pe locurile din față sau pe cele din spate. Ce este, în schimb, și mai bun de atât. este spațiul în portbagaj – 460 de litri, care se pot extinde până la 1.450 prin rabatarea banchetei. Această cifră îndeplinește cu brio nevoile unei familii, dar este ceva mai mică decât ce oferă competitorii – 490 de litri în BMW iX1 și 520 în Peugeot E-3008.

Este MINI Countryman E o mașină bună pentru mine?

MINI Countryman este un familist convins, dar nu și-a pierdut atributele care îl fac cu adevărat un MINI – este distractiv la condus, arată foarte bine și își păstrează trăsăturile clasice de MINI și acum este și electric cu autonomie mare. Deci răspunsul este destul de simplu – MINI Countryman E este o variantă minunată dacă ceea ce cauți este o mașină de familie electrică care să-ți ofere și o experiență distractivă la volan.

INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 40.817 – 53.103 euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: E, un motor electric cu 204 CP, 4×2; SE, două motoare electrice cu 313 CP, 4×4

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4445 mm (lungime), 1843 mm (lățime), 1635 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 460 litri

LINKURI: MINI, Configurator