BMW iX1

BMW iX1

PE PIAȚĂ DIN 2022

A treia generație a modelului bavarez X1 vine și cu o variantă full-electrică, care îmbină plăcerea condusului cu protejarea mediului.

Ce ar trebui să știu despre BMW iX1?

BMW a lansat modelul X1 în anul 2009, drept răspuns la cererea tot mai mare a publicului pentru crossovere, fiind totodată și primul X de la BMW care putea fi configurat fără tracțiune integrală.

Dacă prima generație a lui X1 avea la bază platforma Seriei 3 de la acea vreme, ceea ce însemna propulsie pe puntea spate pentru modelele non-xDrive, următoarele generații au la bază o platformă cu tracțiune față, cu posibilitatea configurării sistemului xDrive.

Cea mai notabilă noutate a celei de-a treia generații este introducerea modelului iX1, cu alte cuvinte un X1 full-electric. Mașina promite să îndeplinească toate criteriile importante pentru clienții BMW, însă într-un pachet eco.

Cât costă BMW iX1 și ce dotări primesc de banii ăștia?

Când configurezi un iX1, ai de ales între două motorizări, și anume eDrive20, care are un preț de pornire de 45.934 €, sau xDrive30, care pleacă de la 53.967 €. Trebuie totuși menționat faptul că ambele variante sunt eligibile pentru programul Rabla Plus, deci te bucuri și de o reducere de preț la achiziție.

Indiferent ce motorizare îți dorești, o să ai de ales între un model de bază sau varianta X Line, un pic mai arătoasă la exterior și cu materiale mai plăcute la interior, dar și mai scumpă.

Dotările standard pentru modelul de bază includ faruri si stopuri LED și jante de aliaj la exterior, iar la interior vom regăsi două ecrane mari (de 10,2 și 10,7 inchi), care controlează și sistemul automat de climatizare cu două zone, venit și el standard. Mașina vine și cu pilot automat cu asistență la frânare și asistent de parcare activ cu o cameră pentru mersul cu spatele, menite să îți facă viața la volan mai ușoară.

Pentru cumpărătorii mai pretențioși există și o serie de pachete sau dotări opționale, însă lista nu este atât de lungă, având în vedere că mașina este destul de bine echipată și in varianta de bază.

Ce motorizări găsesc pe iX1 și care este cea mai bună?

Fiind vorba de doar două variante de motorizare, ai putea crede că alegerea este ușoară, însă nu este tocmai cazul. 

Varianta eDrive20 vine cu un singur motor, amplasat pe puntea față, care dezvoltă 204 cai putere. Autonomia declarată este de 466 de km, însă o să aibă de suferit dacă vrei să te bucuri des de sprintul de la 0 la 100 km/h în 8,6 secunde. Odată descărcată complet, bateria se încarcă la maxim în 6,5 ore la o priză AC, dar odată conectată la o priză DC, încărcarea de la 10 la 80 la sută o să dureze doar 30 de minute.

Varianta xDrive30 vine cu două motoare, unul pentru fiecare punte, și dezvoltă împreună 313 cai-putere. Asta înseamnă un sprint de la 0 la 100 km/h în doar 5,4 secunde. Bateria mașinii are aceeași capacitate, așa că timpii de încărcare nu diferă, însă autonomia este puțin mai mică, cu o valoare declarată de 437 de km.

Adevărul este că ambele motorizări sunt bune, iar diferența de autonomie e relativ mică, așa că rămâne la latitudinea fiecăruia dacă varianta mai puternică merită diferența de bani.

Cum stă BMW iX1 la capitolul spațiu?

Pe scurt, destul de bine. Cu 4,5 m lungime, mașina oferă suficient spațiu pentru majoritatea situațiilor din viața de zi cu zi. Interiorul lui iX1 este un loc plăcut, indiferent dacă stai pe locurile din față sau pe cele din spate. 

Portbagajul este încăpător, cu un volum de 490 de litri, cu 50 de litri mai mic decât al variantelor diesel/benzină. Un aspect ce merită notat este faptul că, spre deosebire de alte mașini electrice de pe piață, iX1 nu se bucură și de „frunk”, adică de spațiu de depozitare în locul în care s-ar afla motorul termic.

Este BMW iX1 o mașină bună pentru mine?

Dacă ești în căutarea unei mașini electrice polivalente, care se conduce bine fără să sacrifice aspectele practice, atunci cu siguranță iX1 este un concurent serios.    

INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 45.934 – 67.263 de euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: eDrive20, xDrive30

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4500 mm (lungime), 1845 mm (lățime), 1616 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 490 litri

LINKURI: BMW, Configurator