Hyundai Ioniq 6

Hyundai Ioniq 6

Pe piață din 2022

Atenție, doamnelor și domnilor! Avem printre noi o somitate, câștigătoarea titlului World Car of The Year 2023.

Ce ar trebui să știu despre Hyundai Ioniq 6?

Hyundai a intrat pe piața automobilelor electrice în 2021, când au lansat modelul Ioniq 5, un SUV compact care a primit foarte multe laude încă de la lansare, câștigând chiar și titlul de Mașina Anului 2022.

După un început atât de promițător, Ioniq 6 avea o misiune foarte grea, și anume să demonstreze lumii că succesul lui Ioniq 5 nu a fost doar un miracol. Din fericire pentru Hyundai, criticii s-au arătat mulțumiți. Atât de mulțumiți, de fapt, că au i-au acordat și noului model titlul de Mașina Anului.

Conceptul de la care a luat naștere Ioniq 6 se numea Prophecy, un nume potrivit pentru o mașină electrică atât de orientată spre viitor. Deși conceptul seamănă cu mașina de serie, din păcate cea din urmă nu a primit și ușile spate care se deschid invers (numite și „suicide doors”).

Încă de la lansare, Ioniq 6 a fost o mașină foarte inteligentă, grație tehnologiei impresionante de la bord, și o să devină din ce în ce mai impresionantă, grație actualizărilor Over-the-Air. Acest lucru, combinat cu autonomia mare și interiorul plăcut o fac o mașină plăcută la drum lung, acolo unde se și simte cel mai bine.

Cum arată Hyundai Ioniq 6?

Nu ca un sedan obișnuit, asta e sigur. Pentru a maximiza autonomia mașinii, designerii Hyundai au pus accentul pe eficiența aerodinamică, ia rezultatul este un coeficient aerodinamic de doar 0,21, cel mai mic din gamă și unul din cele mai reduse din lume. Pe lângă forma ciudată și rotunjită a caroseriei, vizibilă în special din profil, au fost luate și măsuri suplimentare, cum ar fi clapete active, spoilere, deflectoare și, opțional, oglinzi laterale digitale. Nu tuturor o să le fie pe plac, dar parcă asta îi oferă un farmec aparte.

Variantele mai puțin puternice, de 229 de cai-putere, primesc standard jante pe 18 inch, care asigură un compromis bun între eficiență și aspect, însă versiunea de 325 de cai-putere vine cu jante pe 20. „Go big or go gome”, cum s-ar zice.

Și interiorul lui Ioniq 6 este special, mai ales dacă bifezi oglinzile laterale digitale. Atât instrumentarul de bord cât și sistemul de infotainment folosesc ecrane, dar spre deosebire de alte mașini din gamă, nu sunt atât de țipătoare, și avem chiar și câteva butoane fizice. Nouă ne place această abordare, despre care Hyundai spune face habitaclul asemănător unui cocon.

Cât costă Hyundai Ioniq 6 și ce dotări primesc de banii ăștia?

Nivelul de echipare de bază al lui Ioniq 6 se numește Premium, care are un preț de pornire de 45.363€ și oferă dotări pe măsura numelui, cum ar fi jantele pe 18 inch, grile frontale active, faruri LED adaptive, cameră video pentru mersul cu spatele, iluminare ambientală, instrumentar digital de 12,3 inch, sistem de infotainment de 12,3 inch și conectivitate smartphone, Smart Key cu buton pornire/oprire, volan încălzit, reglabil pe înălțime și adâncime, scaune față și spate încălzite și multe, multe altele.

În plus pe lângă toate dotările de mai sus, fiecare Ioniq vine și cu multe sisteme inteligente, precum Electric Active Sound Design de la Bose, care modifică sunetul din habitaclu în funcție de stilul de condus, sau pilotul automat adaptiv cu Lane Keeping Assist și Lane Following Assist. Și nu, nu sunt același lucru, primul menține banda de rulare, al doilea menține mașina pe centrul benzii de rulare. În total, broșura lui Ioniq 6 include aproape 20 de acronime pentru sisteme de siguranță diferite, deci putem spune cu mâna pe inimă că este o mașină sigură.

Cei ce își doresc un interior din piele și scaune față ventilate vor trebui să aleagă versiunea Premium+, care pleacă de la 46.553€. Există și o versiune numită Luxury, care aduce în plus trapă, Head-up display, scaun șofer cu memorie, un adaptor V2L (care practic transformă mașina într-o baterie externă uriașă) și funcția Relaxation Premium pentru locurile din față. Prețurile pentru Luxury pleacă de la 47.743€ pentru versiunea normală sau 50.718€ pentru cea mai puternică, de 325 de cai-putere.

Ce motorizări găsesc pe Ioniq 6 și care este cea mai bună?

În prezent, Ioniq 6 poate fi comandat cu o baterie de 77,4 kWh, cu unul sau două motoare electrice. Sistemul de încărcare a fost gândit să ofere flexibilitate de utilizare, folosind atât tehnologie de 400 de V, cât și de 800 V. Încărcarea rapidă de la 10 la 80% durează 18 minute la 350 kW sau 73 de minute la 50 de kW, iar o încărcare standard durează 7 ore și 10 minute la 11 kW sau 12 ore la 7 kW.

Versiunea cu un singur motor produce 229 de cai-putere, pe care îi trimite pe puntea spate pentru a accelera de la 0 la 100 în 7,4 secunde și promite până la 614 km de autonomie.

Dacă alegi varianta cu două motoare, adică unul pentru fiecare punte, o să ai la dispoziție 326 de cai-putere, ceea ce reduce timpul de 0-100 la doar 5,1 secunde, însă în același timp scade și autonomia. Încălțată cu jantele pe 20 de inch, Ioniq 6 cu două motoare poate parcurge până la 519 km cu o baterie plină.

În curând, Ioniq 6 o să poată fi comandat și cu o baterie de 53 kWh, cu un singur motor de 151 de cai-putere, tracțiune spate, ce poate parcurge o distanță de până la 429 de km între încărcări, însă momentan nu avem prețuri pentru această versiune.

Cum stă Ioniq 6 la capitolul spațiu?

Șoferul și pasagerul din față au spațiu din belșug, atât pentru ei, cât și pentru lucrurile lor. Este ușor să găsești o poziție confortabilă datorită posibilităților de ajustare a scaunelor, iar senzația interiorului este una spațioasă. În consola centrală găsim suficiente spații de depozitare, la care se adaugă torpedoul, de dimensiuni decente și fețele de ușă cu buzunare.

Pasagerii din spate nu sunt atât de norocoși. Deși există suficient spațiu la picioare, din lipsa unui tunel median, linia acoperișului înseamnă spațiu limitat la cap. Pentru a diminua problema, inginerii Hyundai au coborât bancheta, însă asta înseamnă o poziție ușor incomodă la drum lung. Bancheta este mai potrivită, așadar, pentru copii. Că tot a venit vorba de copii, găsești și prinderi ISOFIX, dar sunt mai greu accesibile, așa că recomandăm răbdare.

Portbagajul lui Ioniq 6 este decent, având o capacitate de 401 litri, însă este mai mic decât al rivalilor de la Tesla sau BMW, dar spre deosebire de BMW i4, Ioniq 6 are și un mic frunk.

Este Hyundai Ioniq 6 o mașină bună pentru mine?

Ioniq 6 este o alegere bună pentru cei ce își doresc o mașină electrică cu autonomie bună, tehnologie modernă și un preț bun. Așa cum am mai spus, nu o să fie pe placul tuturor, în mare parte datorită designului, dar și al mărcii. Dacă te numeri printre cei cărora le place această mașină, atunci este o variantă demnă de luat în calcul.

Ce alternative am?

Noi am arunca un ochi și pe Ioniq 5, tot din repertoriul Hyundai. Cu toate astea, mașina etalon în acest segment rămâne Tesla Model 3, dar există și alte variante, cum ar fi BMW i4, Kia EV6, Ford Explorer, Volvo EX30,  Nissan Ariya sau Toyota bZ4X.

Interval de preț (fără opționale): de la 45.363€ la 50.718€

Motorizări disponibile: 77,4 kWh(un singur motor, 229 cai-putere, propulsie spate), 77,4 kWh(două motoare, 326 cai-putere, tracțiune integrală)

Dimensiuni exterioare: 4.855 mm(lungime), 1.880 mm(lățime), 1.495 mm(înălțime)

Volum portbagaj: 401l

LINKURI: Hyundai