Mazda2 Hybrid

Mazda2 Hybrid

PE PIAȚĂ DIN 2024

Da, da, ce vedeți este o Mazda2 Hybrid, nu surata ei cu care împarte platforma

Ce ar trebui să știu despre Mazda2 Hybrid?

Primul lucru pe care trebuie să îl știți este că vederea nu vă joacă feste, pentru că da, Mazda2 Hybrid arată foarte asemănător cu ceva ce am mai văzut pe strada – Toyota Yaris Hybrid. 

Întrebarea: de ce această abordare?, are un răspuns destul de alambicat, plin de argumente lungi despre eficiență și împrumutarea tehnologiilor – dar, dacă ne uităm la această dilemă la un nivel simplificat, răspunsul devine destul de simplu. Acum, Mazda are o mașină mică de oraș cu un sistem hibrid foarte competitiv.

Cât costă Mazda2 Hybrid și ce primesc de banii ăștia?

Prețurile pentru Mazda2 Hybrid pornesc de la 22.190 de euro, cu nivelul de echipare Prime-Line. Că tot veni vorba de niveluri de echipare, sunt cinci la număr și oferă multe într-un pachet atât de mic. 

Echiparea de bază, Prime-Line, vine cu dotări impresionante, cum ar fi camera video de marșarier, pilot automat adaptiv, climatizare automată, încărcare prin inducție pentru telefonul mobil și infotainment de 9 inchi cu conectivitate Apple CarPlay și Android Auto wireless. 

Dacă trecem la echiparea Centre-Line, prețul se ridică 23.790 de euro – nu foarte mult, dar dotările de confort în plus sunt numeroase. Primești, mai mult decât pe echiparea de bază, geamuri electrice și în spate, scaune față încălzite, jantele au devenit de aliaj (pe 15 inchi) și un eleron pe spate.

Trecerea de la Centre-Line la Exclusive-Line este cam aceeași poveste: jante de aliaj mai mari (pe 16 inchi), acces keyless, senzori de parcare față-spate cu funcție de frânare automată și volan încălzit – adică dotări de confort care să îți facă viața mai ușoară la volan. Echiparea Exclusive-Line este disponibilă de la 25.590 de euro. 

Când trecem la nivelul de echipare Homura, deja facem un salt semnificativ. Avem, în primul rând, foarte mult LED: luminile ambientale, farurile cu asistent automat pentru faza lungă, proiectoarele de ceață și luminile diurne. Tot la capitolul exterior, avem jante de aliaj pe 17 inchi iar luneta și geamurile laterale sunt fumuri. La interior, echiparea Homura vine cu instrumentar de bord digital de 7 inchi, climatizare automată pe două zone și plafon negru – toate astea cu un preț de pornire de 27.790 de euro. 

Am ajuns și la ultimul nivel de echipare, anume Homura Plus. Prețurile pornesc de la 30.190 de euro și acel Plus vine cu următoarele: instrumentar de bord mai mare (12,3 inchi), infotainment de 10,5 inchi, head-up display și trapă panoramică. 

Ce motorizări găsesc pe Mazda2 Hybrid și care e cea mai bună?

În ciuda listei lungi de niveluri de echipare, sub capotă nu ai de ales. Indiferent de varianta pe care o alegi primești același propulsor, de 1,5 litri benzină full-hybrid, cu un motor electric integrat în cutia de viteze CVT. Puterea totală a sistemului este de 116 CP și 141 Nm cuplu, iar 0-100 km/h se consumă în 9,7 secunde și viteza maximă este de 175 km/h. 

Nu este o mașină care să te dea pe spate la capitolul performanțe, dar acolo unde contează, adică în oraș, se comportă minunat – plecările de la semafor sunt sprintene (mulțumită, în mare, greutății de doar 1,105 kilograme). Oricum, cel mai impresionant lucru și punctul forte al acestei motorizări este consumul – 4,2 l/100 km declarat, cifră de care ne-am apropiat și noi în teste, în condițiile în care am condus predominant în oraș.

Cum stă Mazda2 Hybrid la capitolul spațiu?

Spațiul în Mazda2 Hybrid este așa cum te-ai aștepta: mic. Dar, în ciuda mărimilor reduse, pasagerii din spate nu se pot plânge prea tare, iar ocupanții din față au loc cât cuprinde. În portbagaj primești 286 de litri, ceea ce este mai mult decât suficient pentru jungla urbană, unde Mazda2 Hybrid se simte ca acasă.

Dacă vrei totuși să te aventurezi la drumuri lungi, nu o să ai un impediment prea mare, pentru că portbagajul este suficient de mare pentru o escapadă pe weekend și bagajele aferente. 

Este Mazda2 Hybrid o mașină bună pentru mine?

Mazda2 Hybrid este o mașină ideală pentru navigatul urban. Dacă plănuiți ca mare parte din timpul petrecut la volan să aibă loc în oraș, atunci da, este o mașină minunată – plus că este și foarte arătoasă, mai ales exemplarul testat de noi, în combinația de culori Formal Red cu accente negre. 

INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 22.190 – 30.190 de euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: 1,5 litri benzină, FHEV, CVT

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 3940 mm (lungime), 1745 mm (lățime), 1500 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 286 litri

LINKURI: Mazda, Configurator