Audi Q8

AUDI Q8

PE PIAȚĂ DIN 2018 · facelift în 2023

Un SUV excentric, sportiv, care recent a beneficiat de un facelift

Ce ar trebui să știu despre Audi Q8?

Putem să acredităm explozia în popularitate mașinilor de tip SUV apariției lui BMW X6, care a schimbat modul în care privim și folosim acest tip de mașini. Între timp, marile companii precum Mercedes-Benz și Audi au adoptat trendul acesta, Mercedes în anul 2015, iar Audi în 2018. Cu o bază tehnică deja existentă, conceptul a fost prezentat în 2017 la salonul de la Geneva, o idee mai lată, mai scundă și cu un ampatament mai mic decât Q7, pe care de altfel este și bazată. Odată cu trecerea anilor, Q8 a beneficiat în anul 2023 de un facelift care a fost bine primit.

Cât costă Audi Q8 și ce primesc de banii ăștia?

Audi Q8 este un SUV din gama de lux, deci prețurile sunt pe măsură. Avem două variante de echipare, anume Q8 și SQ8 – nume, de altfel, foarte sugestive.

Prețurile pentru Q8…normal, pornesc de la 82.200 de euro și nu ne putem plânge de nivelul de dotări, pentru că, indiferent de variantă, sunt numeroase.

La interior, beneficiază de instrumentar de bord digital și două ecrane multimedia tactile. Cel inferior controlează climatizarea pe două zone, iar cel superior este dedicat sistemului de infotainment.

De asemenea și la capitolul tehnologie stă foarte bine: faruri și stopuri LED, suspensie cu amortizare reglabilă și toată suita de sisteme de asistență la care te aștepți de la o mașină din segmentul premium.

Dacă, totuși, vrei ceva mai sportiv, dacă poți spune asta pentru o mașină de peste două tone, poți trece la nivelul de echipare SQ8, cu un preț de pornire de 112.200 de euro. Aici, plaja dotărilor se extinde considerabil. Astfel, avem pachetul de design S-Line care vine cu modificări la design și la interior – adică volanul și scaunelor sport.

Ce motorizări găsesc pe Audi Q8 și care este cea mai bună?

Cu toate că trăim într-o eră în care populația, respectiv producătorii se îndreaptă spre direcția de electrice, Audi încă mai oferă varianta de a configura mașina cu motoare diesel. Este drept, aici vorbim de un diesel rafinat care beneficiază și de tehnologia mild-hybrid. Variantele diesel pleacă de la 231 CP pentru varianta 45 TDI și pot ajunge până la 286 CP pentru varianta 50 TDI, ambele având capacitate de 3 litri și configurație V6.

La fel ca în cazul motorizărilor diesel, avem și pentru motorizările pe benzină V6 de 3 litri, dar cu 3 variante de putere. Primul dintre ele este 55TFSI, cu tehnologie mild hybrid și 340 CP. Celălalte două variante sunt plug-in hybrid, cu 394 CP (55TFSIe) sau 490 CP (60TFSIe). Vârful de gamă este ocupat de SQ8, cu V8 de 4 litri și 507 CP.

Trebuie menționat faptul că toate versiunile dispun de trenul de rulare quattro cu diferențial torsen care poate transmite mai mult de 50% din putere pe puntea spate și toate versiunile sunt dotate cu o cutie automată cu dublu ambreiaj în 8 rapoarte.

Cum stă Audi Q8 la capitolul spațiu?

Destul de bine, întrucât împarte platforma cu modelul Q7 și putem spune că linile de Coupe nu au compromis prea mult spațiul, așadar avem 605 litri în portbagaj. Interiorul lui Q8 este plăcut și spațios, întrucât este suficient de confortabil pentru cinci adulți să călătorească fără probleme la un drum întins.

Este Audi Q8 o mașină bună pentru mine?

Dacă ești în căutarea unui SUV spațios, rafinat și care are veleități sportive fără a compromite confortul, atunci Audi Q8 este o variantă mai mult decât validă.

INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 82.200 – 112.200 euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: 45 TDI quattro, 50 TDI quattro, 55 TFSI quattro, 55 TFSI e quattro, 60 TFSI e quattro, SQ8 TFSI quattro

DIMENSIUNI EXTERIOARE: DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4998 mm (lungime) , 1700 mm (înălțime) , 1996 mm (lățime)

VOLUM PORTBAGAJ: 605 litri

LINKURI: Audi, Configurator