Toyota bZ4X

Toyota bZ4X

PE PIAȚĂ DIN 2022

Probabil modelul de piață auto cu cel mai greu de pronunțat nume este Toyota bZ4X, un SUV electric cu motorizări de peste 200 de cai putere.

Din punct de vedere estetic, Toyota bZ4X zici că e rezultatul gâlcevei unui grup de designeri, fiecare dintre ei posesor al unei idei originale. Uitându-mă la produsul final, nu pot decât să-mi imaginez că cineva a venit și a zis „Dar de ce să ne certăm când putem să le facem pe toate?” Unii o să spună că Toyota bz4X, cu multitudinea-i de muchii și așa, încărcată cu artificii stilistice, e prea mult. Alții o să o iubească de la prima ocheadă. Cert este că nu vei trece neobservat cu ea pe stradă. 

Cumva, era și normal ca mașina asta să fie întru totul deosebită ca design, pentru că este specială și prin natura sa: este primul model al platformei electrice de la Toyota. Unul din multele, ne promite producătorul. 

În ciuda designului acesta îndrăzneț și a numelui ciudat, Toyota bZ4X este cât de poate de… convențional. Ți-l poți comanda cu unul sau cu două motoare, adică tracțiune față și 204 cai sau tracțiune integrală și 218 cai-putere. Bateria este aceeași, adică 64 de kWh utilizabili, care promit să te ducă până la 516 kilometri cu un singur plin. Sigur, astea sunt condițiile ideale: cifrele realiste sunt mai mici sau mult mai mici, în funcție de condițiile meteo sau de cât de mult te folosești de pompa de căldură ca să faci cald în casă. Înăuntru. În habitaclu. 

Nici la interior mașina nu a fost scutită de… originalitate. Instrumentarul de bord a fost împins mult în spate și te uiți la el peste volan, nu prin volan, iar pe mijloc și-a făcut loc un monitor mare, de 12,3 inchi; în versiunea entry-level ambele ecrane sunt ceva mai mici. 

Prețurile pentru Toyota bZ4X încep de la 50.700 de euro, iar de banii ăștia primești, printre altele, tapițerie din stofă cu scaune față încălzite, jante de 18 inchi, pilot automat adaptiv, faruri LED cu asistent de fază lungă și alte câteva dotări. 

Dar, DAR, fii atent! Dacă ți-l cumperi prin programul Rabla Plus, vei tăia vreo 9-10 mii de euro din prețul de listă, ceea ce înseamnă că, dacă ai buget de 50.000 €, ți-l poți comanda în echiparea de top, care vine cu jante de 20 de inchi, plafon panoramic, tapițerie din piele sintetică, cu scaune cu reglare electrică, încălzite și ventilate, plus sistem audio JBL cu 9 incinte și hayon cu deschidere electrică! 

INTERVAL DE PREȚ: 50917 – 59207 euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: electric 204 CP si 218 CP

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4690 mm (lungime), 1860 mm (lățime), 1600 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 441 litri