BMW iX3
PE PIAȚĂ DIN 2021
Cu o istorie surprinzător de bogată în domeniul mașinilor electrice, BMW ar trebui să se descurce destul de bine cu primul lor SUV full-electric, iX3
Ce ar trebui să știu despre BMW iX3?
Puțină lume știe faptul că BMW a cochetat cu tehnologia mașinilor electrice acum mai bine de 50 de ani, cu două exemplare construite pentru Jocurile Olimpice din 1972, care au avut loc în Munchen. Cu o viteză maximă de 100 de km/h și o autonomie de aproximativ 60 de km, cele două modele 1602 nu mai sunt atât de impresionante astăzi, dar ne fac să ne întrebăm unde am fi ajuns dacă producătorii ar fi ales să se concentreze pe tehnologia mașinilor electrice încă de atunci.
Au mai existat de atunci câteva exemplare electrificate din partea BMW, dar primul model de serie full-electric al producătorului, i3, a apărut în 2013 și a fost un success major, cu peste 250.000 de exemplare vândute.
Pentru că publicul cerea din ce în ce mai multe mașini electrice și din ce în ce mai multe mașini de tip SUV, BMW a decis să împace și capra, și varza, lansând primul SUV full-electric din gamă, iX3.
Fiind bazat pe generația trecută a modelului X3, care a fost un adevărat succes, iX3 speră să atragă cât mai mulți clienți, mizând pe atuurile care au asigurat succesul frățiorului termic, cum ar fi un spațiu generos, materiale premium și o dinamică de condus bună. Și, în cazul unor șoferi, emblema.
Cum arată BMW iX3?
Spre deosebire de alte mărci auto, care au ales să le ofere modelelor electrice un design aparte, BMW a decis să aducă minime modificări pentru a diferenția modelele electrice de cele termice. Asta înseamnă că iX3 este foarte ușor de confundat cu un X3 normal de generație anterioară, ceea ce înseamnă că are un design reușit, dacă ne întrebați pe noi.
Există câteva accente albastre și embleme cu litera i pe ici-colo, dar nimic foarte țipător, iar lipsa grilelor de aerisire a motorului și a ieșirilor de evacuare sunt alte indicii că avem parte de o motorizare electrică.
Și la interior avem parte de aceeași poveste, cu doar câteva detalii albastre care să diferențieze cele două modele. Asta înseamnă că ai parte de mult spațiu, scaune confortabile și sistemul iDrive cu un display generos.
Cât costă BMW iX3 și ce primesc de banii ăștia?
BMW iX3 are un preț de pornire de 68.425 euro, semnificativ mai mare decât cel al noului X3. Pentru acest preț, totuși, primești o mașină bine echipată, care vine cu jante din aliaj de 19 inch, faruri LED, scaune față încălzite, climatizare automată pe trei zone, sistem multimedia cu ecran de 12,3 inchi, sistem audio de calitate superioară și o gamă largă de sisteme de asistență pentru șofer, precum asistența la parcare, frânarea automată de urgență și avertizarea la părăsirea benzii.
Nu există niveluri de echipare sau motorizări diferite, dar există dotări și pachete opționale care să ridice prețul unui iX3, așa că dacă vrei jante pe 20, sistem audio Harman Kardon, HUD sau alte dotări care să îți facă viața mai frumoasă, pregătește-te să scoți din buzunar câteva mii de euro în plus.
Ce motorizări găsesc pe BMW iX3 și care este cea mai bună?
Odată ce te-ai hotărât că vrei un BMW iX3 vei avea o singură motorizare disponibilă, cu un singur motor electric montat pe puntea spate, care oferă 286 de cai-putere. Timpul de 0-100 km/h de 6,8 secunde este unul respectabil, dar suntem convinși că prezența unui motor electric și pe puntea față ar fi îmbunătățit considerabil acest timp.
Bateria are o capacitate de 80 kWh și oferă o autonomie de până la 460 km conform ciclului WLTP, suficientă pentru majoritatea deplasărilor zilnice și chiar pentru excursii mai lungi, cu pauze lungi și dese. Cât de lungi? Asta depinde de ce stații de încărcare găsești.
Încărcarea 10-80% la stațiile DC durează puțin peste jumătate de oră, în timp ce timpul de încărcare la o stație AC, cum ar fi BMW Wallbox, poate dura 8 ore și 15 minute pentru o încărcare completă.
Cum stă BMW iX3 la capitolul spațiu?
BMW iX3 oferă un interior spațios și bine organizat, așa cum ne-a obișnuit și X3. Scaunele din față sunt reglabile electric și oferă un suport lateral excelent, ceea ce le face confortabile atât pentru călătorii scurte, cât și pentru cele lungi. Pasagerii din spate beneficiază, de asemenea, de un spațiu generos pentru picioare și cap, chiar și pentru adulți mai înalți.
Portbagajul lui iX3 are o capacitate de 510 litri, ceea ce este suficient pentru viața de zi cu zi a multor persoane, dar dacă ai nevoie de și mai mult spațiu, poți rabata bancheta, pentru a te bucura de 1.560 de litri.
Este NMW iX3 o mașină bună pentru mine?
Dacă te numeri printre acei oameni care își doresc un SUV premium electric, atunci da, iX3 poate fi o variantă demnă de luat în calcul. Cu toate acestea, mașinile electrice nu sunt pentru toată lumea, așa că este important să înțelegi de la început în ce te bagi.
Odată ce ești pregătit să accepți toate plusurile și minusurile unei mașini electrice, iX3 o să te bucure de fiecare dată când îl vei folosi.
Cu toate acestea, dacă ai nevoie de un SUV cu tracțiune integrală sau dacă prioritatea ta este autonomia extrem de lungă, s-ar putea să vrei să explorezi și alte opțiuni din segmentul SUV-urilor electrice.
Ce alternative am?
Cea mai bine vândută mașină din acest segment este Tesla Model Y, așa că merită să începi căutările de acolo. Dacă nici ea nu te încântă, poți arunca un ochi peste Audi Q6 e-tron sau Mercedes-Benz EQA sau EQB. EQE SUV este ceva mai scump, dar se simte ca o mașină mai scumpă din toate punctele de vedere.
Dacă niciuna din aceste variante nu îți face cu ochiul, poate că electricele nu sunt pentru tine și ar trebui să te uiți mai atent la variantele termice. Ai de unde alege.
INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 68.425 euro
MOTORIZĂRI DISPONIBILE: full-electric, 286 cai-putere, tracțiune spate
DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4.734 mm (lungime), 1.891 mm (lățime), 1.668 mm (înălțime)
VOLUM PORTBAGAJ: 510 litri
LINKURI: BMW, Configurator