Jeep Gladiator

Jeep Gladiator

PE PIAȚĂ DIN 2019

Îți place Jeep Wrangler dar parcă nu e suficient de practic sau de mare? Nu îți face griji, Gladiator e aici pentru tine. Și pentru orice încape în benă.

Ce ar trebui să știu despre Jeep Gladiator?

În primul rând, Gladiator nu este altceva decât varianta pick-up a bine cunoscutului Wrangler, al doilea cel mai îndrăgit model Jeep (după Willys, bineînțeles).

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, trupele americane aveau nevoie de un mijloc de transport suficient de compact cât să poată fi transportat cu ușurință în avioanele militare, dar și suficient de capabil cât să nu rămână împotmolit pe câmpul de luptă. Așa a apărut Willys Jeep, o mașină care a devenit în timp o legendă, iar termenul de „jeep” a ajuns să fie folosit pentru a descrie orice SUV, indiferent de marcă.

Numele de Gladiator a mai fost folosit de către Jeep în anii ’60 pentru o camionetă bazată pe modelul Wagoneer. Spre deosebire de primul Jeep, care a fost gândit pentru armată și adaptat pentru civili, primul Gladiator a fost gândit pentru publicul larg, fiind ulterior adaptat pentru armată.

Numele de Gladiator a dispărut în 1971, în ciuda faptului că mașinile încă se produceau, însă sub denumirea de J-Series. Din fericire, Jeep a readus la viață această denumire în 2018, când a prezentat pentru prima dată camioneta bazată pe cea de-a patra generație de Wrangler.

Cum arată Jeep Gladiator?

Imaginează-ți un Wrangler. Acum pune-i o benă. Voila, ai obținut un Jeep Gladiator. O mașină masivă, care te umple de testosteron doar uitându-te la ea. În plus, fiind un Jeep, mulți proprietari nu o să se poată abțină și o să le modifice, deblocând adevăratul potențial al mașinii.

Cu o lungime de aproape 5,6 metri, Gladiator este și mai impunător decât frățiorul fără benă, pe care îl face să nu mai pară chiar așa mare. Partea frontală este identică la cele două mașini așa că nu avem ce să comentăm, că până la urmă ne place Wrangler, dar acum ai parte și de farmecul aparte al camionetelor.

La interior avem parte de același design dur, masculin, cu multe butoane și cu accent pus pe practicitate. Există un ecran pentru sistemul de infotainment, dar nu este atât de mare încât să acapareze întreg interiorul, care este dominat de butoane, lucru mai rar în zilele noastre.

Cât costă Jeep Gladiator și ce primesc de banii ăștia?

Prețul pentru un Gladiator pleacă de la 71.740 euro, un preț destul de mare pentru o mașină pe care îți e cam greu să o justifici, dar pe care ți-o dorești atât de tare. Există un singur nivel de echipare disponibil și o singură motorizare, deci nu te aștepta să te joci prea mult în configurator.

Vestea bună este că Gladiator vine destul de bine dotat, așa că nu e nevoie să exagerezi cu opționalele. Primești, printre altele, jante pe 18 inchi, faruri și stopuri LED, keyless entry și keyless go, sistem multimedia de 8,4 inchi cu Apple CarPlay și Android Auto, senzori de parcare față-spate și cameră marșarier și climatizare automată pe două zone.

Ce motorizări găsesc pe Jeep Gladiator și care este cea mai bună?

Spre deosebire de Wrangler, care a primit și o motorizare hibridă și un motor pe benzină de 2,0 litri, Gladiator este mai de modă veche, cu o singură motorizare V6 diesel, de 3,0 litri, cu 264 de cai-putere. Nu este cel mai ecologic motor, de aceea a fost și scos de pe Wrangler, dar se potrivește mai bine cu spiritul utilitar al micului gladiator.

Nu te aștepta să bați recorduri de consum, totuși. Mașina are 2,4 tone și o aerodinamică.. interesantă, așa că vei obține în jur de 9,5-9,8 litri/100 km. Nu e așa rău, dar nici foarte bine.

Cum stă Jeep Gladiator la capitolul spațiu?

Ca în cazul oricărui pick-up, punctul forte al lui Gladiator este bena, care în cazul de față are 1,5 metri lungime și aproape 1,5 lățime. Poți să pui acolo orice îți poftește inima, doar să nu depășească 700 de kg, sarcina maximă pe care o poate căra mașina.

La interior, șoferul și pasagerul se vor bucura de foarte mult spațiu, așa cum te-ai aștepta de la o mașină așa masivă. Bancheta din spate este, la rândul ei, foarte spațioasă, așa că 5 adulți vor sta foarte confortabil în această mașină.

Este Jeep Gladiator o mașină bună pentru mine?

Sunt foarte, foarte puține persoane care chiar ar avea nevoie de un Gladiator. Așa cum am mai spus, este ușor să îți dorești unul, dar e ceva mai greu să îl justifici. Este foarte capabil în off-road, dar nu mai capabil decât un Wrangler, și nici pe stradă nu este cea mai plăcută mașină de condus.

Dacă nu te deranjează să dai peste 70.000 euro pe o mașină care nu este tocmai cea mai rafinată pe stradă, dar care te poate duce aproape oriunde, atunci fă-o. Lumea are nevoie de astfel de oameni.

Ce alternative am?

Dacă te interesează camionetele, atunci te poți uita la Volkswagen Amarok, Toyota Hilux sau Ford Ranger sau, mai nou, F-150. Ultimele două au și variante Raptor, pe care le apreciem foarte mult.

Dacă nu, te poți orienta spre un SUV. Cele mai potrivite pentru off-road sunt Jeep Wrangler, Ford Bronco și Ineos Grenadier dar există și variante mai plăcute la condus pe stradă, adică acolo unde vei conduce în majoritatea timpului, cum ar fi Land Rover Defender, Range Rover Velar, Volkswagen Touareg, BMW X3/X5, Mercedes-Benz GLC/GLE sau Audi Q5/Q7.

INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 71.740 euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: 3,0 diesel, automată 8 trepte, 4×4

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 5.591 mm (lungime), 1.894 mm (lățime), 1.843 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: practic, orice încape în benă

LINKURI: Jeep