Maserati Grecale
PE PIAȚĂ DIN 2022
Poate nu sunt ele cele mai eficiente sau cele mai practice, dar italienii știu să facă mașini mișto.
Ce ar trebui să știu despre Maserati Grecale?
E greu să găsești un producător auto cu o istorie atât de bogată și complicată ca Maserati, care sărbătorește în 2024 110 ani de la înființare. Fanii Formulei 1 o să tresară când o să audă de Fangio, așa cum oricine tresare atunci când aude un Quattroporte mai vechi pe viu pentru prima dată.
În ciuda faptului că produceau mașini foarte apreciate în rândul pasionaților auto, Maserati s-a confruntat cu probleme de-a lungul anilor, așa că au fost nevoiți să își adapteze gama la cererea pieței pentru a supraviețui. Acesta este motivul pentru care au apărut pe piață modelele Levante sau Grecale sau pentru care a existat și o motorizare diesel.
Levante a fost primul SUV al producătorului italian, lansat în anul 2016, urmat de frățiorul său mai mic, Grecale, în 2022. Numele „Grecale” este inspirat de vânturile mediteraneene, continuând tradiția Maserati de a denumi modelele sale după vânturi celebre (precum Ghibli sau Levante).
Grecale este, teoretic, un competitor pentru alte SUV-uri premium compacte, cum ar fi Porsche Macan, BMW X3 și Mercedes-Benz GLC, nume destul de grele din industrie. În încercarea de a atrage cât mai mulți clienți, Maserati a mizat pe un design cât se poate de frumos, atât la exterior, cât și la interior, lucru de care are nevoie pentru a justifica prețul atât de ridicat.
În plus, Grecale este unul dintre primele modele Maserati care beneficiază de o versiune complet electrică, denumită Grecale Folgore, marcând un pas important în direcția electrificării mărcii.
Cum arată Maserati Grecale?
Maserati Grecale este un SUV cu un design sofisticat și dinamic, care atrage privirile datorită liniilor sale fluide și detaliilor elegante. Din păcate, alt motiv pentru care atrage privirile este pentru că nu se vinde așa bine, așa că lumea întoarce capul ca să o vadă mai bine.
Partea frontală este dominată de grila iconică Maserati, cu emblema tridentului în centru, flancată de faruri LED subțiri și agresive. Jantele mari, cu un design specific Maserati, și evacuările duble completează aspectul exterior dinamic.
Interiorul lui Grecale este o combinație de lux și tehnologie modernă. Consola centrală este dominată de un ecran tactil de 12,3 inch pentru sistemul de infotainment, acompaniat de un ecran secundar de 8,8 inch pentru controlul climatizării și alte funcții. De asemenea, Grecale dispune de un cockpit digital complet, cu un afișaj personalizabil în fața șoferului.
Cât costă Maserati Grecale și ce primesc de banii ăștia?
Cu un preț de pornire de 85.475 euro, Grecale este mai scump decât rivalii săi din aceeași clasă. Modelul entry-level se numește GT și vine cu un motor 2,0 benzină mild hybrid de 300 de cai-putere, împreună cu jante de aliaj pe 19 inchi, faruri și stopuri LED, două ecrane de 12,3 inchi și unul de 8,8 și sistem de acces inteligent, printre multe altele. Era de așteptat, totuși, ca Grecale să primească multe dotări, având în vedere prețul.
Următoarea versiune se numește Modena și vine cu același motor, doar că ceva mai puternic, cu 330 de cai-putere, și cu o serie de dotări în plus, dar pleacă de la 92.975 euro.
Motorizarea electrică, Folgore, și cea V6 benzină, Trofeo, pleacă de la 122,052 euro, respectiv 125.975 euro. Știm, este enorm de mult, dar ambele au peste 500 de cai-putere, așa că le acordăm puțină indulgență. Nu multă, dar suficientă cât să trecem cu vederea.
Ce motorizări găsesc pe Maserati Grecale și care este cea mai bună?
Gama începe cu un motor turbo de 2,0 litri cu patru cilindri, disponibil în versiuni de 300 pentru GT și 330 de cai-putere pentru Modena, ambele echipate cu un sistem mild-hybrid pentru a îmbunătăți eficiența și performanțele.
Versiunea Trofeo este cea mai interesantă, cu acel V6 de 530 de cai-putere, permițând o accelerație de la 0 la 100 km/h în doar 3,8 secunde, ceea ce face din Grecale Trofeo unul dintre cele mai rapide SUV-uri din segmentul său. În plus, te vei bucura de un sunet mult mai plăcut decât cel de pe GT sau Modena.
De asemenea, Maserati oferă și o versiune complet electrică, Grecale Folgore, care promite performanțe impresionante mulțumită celor 550 de cai-putere disponibili instant, la cea mai mică apăsare a pedalei de accelerație și o autonomie competitivă de până la 500 de km.
Fundamental, Grecale este o mașină specială, așa că i se potrivește o motorizare pe măsură. Făcând abstracție de prețul foarte mare, versiunile Trofeo sau Folgore ar fi alegerile noastre, în mod normal. În lumea reală, totuși, motoarele de 2,0 litri se dovedesc mai practice și mai acceptabile ca preț.
Cum stă Maserati Grecale la capitolul spațiu?
Maserati Grecale oferă un spațiu interior generos pentru un SUV compact, asigurând confort pentru toți pasagerii. Scaunele din față sunt reglabile electric și oferă un suport lateral excelent, iar pasagerii din spate se bucură de un spațiu amplu pentru picioare și cap, ceea ce face din Grecale o alegere bună pentru familii sau pentru cei care călătoresc frecvent cu mai mulți pasageri.
Portbagajul lui Grecale are o capacitate de 535 litri, ceea ce este mai mult decât suficient pentru bagajele unei familii normale. Mult noroc în a încerca să îți convingi partenerul că Grecale este o alegere înțeleaptă drept mașină de familie, totuși, având în vedere prețul.
Este Maserati Grecale o mașină bună pentru mine?
Dacă îți place să te simți special, atunci da, nu există SUV compact mai potrivit pentru asta. Trebuie însă să fii pregătit să plătești pentru acest sentiment, așa că doar tu știi dacă merită sau nu.
Dacă ești o persoană rațională, atunci nu ai ce căuta într-un Maserati, indiferent de model. Acestea sunt genul de mașini pe care le cumperi cu sufletul, nu cu mintea.
Ce alternative am?
Principalul concurent pentru Grecale este Porsche Macan, dar te poți uita și la un Alfa Romeo Stelvio, în special versiunea Quadrifoglio.
Există și modele ceva mai cuminți, cum ar fi BMW X3 sau Mercedes-Benz GLC, în cazul în care nu ai nevoie de atâta sportivitate.
INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 38.228 – 43.455 euro
MOTORIZĂRI DISPONIBILE: 2,0 benzină (MHEV, 300/330 cai-putere, cutie de viteze automată cu 8 trepte, tracțiune integrală), 3,0 benzină (530 cai-putere, cutie de viteze automată cu 8 trepte, tracțiune integrală), Folgore (electrică, 550 cai-putere, tracțiune integrală)
DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4.847 mm (lungime), 1.979 mm (lățime), 1.667 mm (înălțime)
VOLUM PORTBAGAJ: 535 litri
LINKURI: Maserati, Configurator