Lexus RX

LEXUS RX

PE PIAȚĂ DIN 2023

Nu doar că arată mai bine ca niciodată, dar noul Lexus RX vine și cu câteva noutăți importante sub capotă.

Ce ar trebui să știu despre Lexus RX?

Istoric vorbind, Lexus RX a fost în repetate rânduri inovator, încă de la debutul său, în 1998. A fost primul SUV premium rafinat, în sensul că nu stătea pe șasiu independent, ci avea o structură autoportantă. Un dezavantaj (în off-road) doar aparent, dacă stai să te uiți la 1) majoritatea covârșitoare a SUV-urilor din zilele noastre sau 2) cât de mulți proprietari de SUV-uri pornesc în explorări off-road cu mașinile lor. Avantajul însă a fost considerabil în ceea ce privește ținuta de drum și confortul.

Apoi, Lexus RX a fost primul SUV premium care să ofere motorizare hibrid, odată cu a doua generație. Un concept deloc familiar universului premium pe atunci, dar unul care a fost adoptat până când a devenit normă, practic.

Și nu în ultimul rând — de fapt, poate cu asta ar fi trebuit să începem —, Lexus RX a dovedit că este cool prin înscrierea în cursa de anduranță de 24 de ore de pe Nurburgring, în 2005. Japonezii au vrut să demonstreze că a avea un hibrid nu înseamnă să renunți la distracție sau la performanță, așa că s-au gândit să promoveze tehnologia prin a înscrie un RX într-o cursă de anduranță; pe cel mai solicitant circuit din lume. Nici nu ne trebuie vreun alt motiv să spunem că RX era „cool” înainte ca acest termen să fie… cool.

Acum, RX a ajuns la a patra generație, iar noutățile sunt multe și mari: platformă nouă, motorizări noi, plus o serie de upgrade-uri atât la capitolul tehnologie, cât și la materiale și all-around feeling.

Cât costă Lexus RX și ce dotări primesc de banii ăștia?

Prețurile pentru Lexus RX pornesc de la 81.804 €, pentru 350h, adică versiunea cu motorizarea deja consacrată pentru acest model. RX 450h+ (adică versiunea plug-in hybrid) are prețuri de la 90.719 €, iar versiunea de top 500h (cu motorizare turbo!) pornește de la 100.374 €. DAR luna aceasta Lexus te întâmpină în showroomuri cu prețuri promoționale pentru RX, așa că programează un test drive și profită de experiența RX!

Pentru 350h și 450h+ există patru echipări distincte: Business, Executive, Luxury Mark Levinson și F Sport Design. Lexus RX 500h vine într-o singură echipare, F Sport Mark Levinson, care cuprinde oricum toate dotările disponibile pe RX.

Revenind la dotările standard pentru versiunea entry-level RX 350h Business, lista este încă de aici generoasă. La exterior primești jante de 21” elegante, cu 20 de spițe, inserții cromate, faruri triplu-LED cu reglare automată și cu fază lungă automată, lumini de zi și stopuri cu LED, oglinzi cu operare electrică și încălzire, senzori de parcare față și spate, hayon operat electric, funcție easy-entry, geamuri fumurii și parbriz și geamuri laterale față cu protecție acustică suplimentară, pentru ca situația la interior să fie cât mai zen.

Spiritul Omotenashi — adică arta de a răspunde la nevoile musafirilor înainte ca aceștia să fie conștienți că vor ceva, practic ospitalitate impecabilă — este materializat la interior cu tapițerie din piele mixtă (disponibilă în patru culori diferite) și materiale moi oriunde intri în contact frecvent cu mașina, aer condiționat automat pe trei zone și scaune față cu operare electrică, memorie, încălzire și ventilație (locurile din spate au și ele încălzire), printre altele. Probabil cel mai… Omotenashi exemplu din RX este sistemul de climatizare, care pune automat în funcțiune și încălzirea/ventilația din scaune, după caz, astfel încât pasagerii să se bucure cât mai repede de confortul climatic dorit.

La capitolul tehnologie multimedia, 350h Business primește ecran central de 14” cu navigație încorporată, conectivitate Apple CarPlay (wireless) și Android Auto, ca să fii actualizat corespunzător. A, da, apropo de actualizări: sistemul multimedia al lui RX dispune de update-uri over-the-air și vine și cu asistent virtual, care răspunde la comenzi vocale. Altfel, japonezii au îmbinat cu stil experiența haptică tradițională cu cea „cu touch”, modernă.

Ce motorizări găsesc pe Lexus RX și care-i cea mai bună?

Fiecare dintre versiunile de motorizare ale lui RX îți pune la dispoziție câte o abordare diferită a propulsiei hibride. În principiu, fiecare e bună în felul ei, ține doar de tine și de nevoile sau doleanțele tale să decizi care ți se potrivește cel mai bine.

RX 350h este un hibrid self-charge cu motor de 2,5 litri, aspirat, cu 250 CP, tracțiune integrală și transmisie CVT. O formulă pe care japonezii o perfecționează constant de peste 25 de ani. Consum? 6,6 l/100 km.

Dacă vrei un hibrid care să-ți ofere autonomie electrică mai bună, atunci vei alege 450h+, care este hibrid plug-in. Are baterie de 18,1 kWh, suficient pentru o autonomie de până la 69 de kilometri. Dacă-l pui la încărcat când îți cere (se încarcă la 6,6 kW), s-ar putea nici să nu auzi motorul de 2,5 litri mergând. Iar dacă rămâi fără baterie, Lexus RX 450h+ îți arată din nou experiența japonezilor în tehnologia hibridă, pentru că își manageriază foarte eficient fluxul energetic astfel încât acest hibrid plug-in să funcționeze (și să consume) similar cu un hibrid self-charge.

În cazul în care te interesează performanța hibridă, atunci RX 500h este ceea ce cauți: are motor de 2,4 litri supraalimentat, cutie automată în șase trepte — acestea două fiind noutăți absolute pentru Lexus — și 371 de cai-putere trimiși către toate patru roțile. 0-100 km/h se întâmplă în 6,2 secunde, fiind cel mai rapid RX de până acum.

Cum stă Lexus RX la capitolul spațiu?

Noua generație RX și-a păstrat lungimea de 4,9 metri, dar a „slăbit” vreo 90 de kilograme (mulțumită folosirii de materiale ușoare) și a crescut în ampatament cu vreo 6 centimetri. Asta înseamnă mai mult spațiu la interior, pe care cei de la Lexus l-au exploatat corespunzător.

Ai loc pentru până la cinci pasageri în Lexus RX, fiecare dintre ei fiind primit ca un oaspete de bază, atât din punct de vedere al spațiului cât și din acela al materialelor.

Și indiferent de motorizarea aleasă, în spatele hayonului electric se ascunde un portbagaj cu volum de 461 de litri.

Este Lexus RX o mașină bună pentru mine?

Dacă ești în căutarea unui familist polivalent, luxos, de cursă lungă și foarte atent cu nevoile tale, atunci Lexus RX s-ar putea să fie toată mașina de care ai nevoie.

INTERVAL DE PREȚ: de la 81804 la 100374 euro, în funcție de echiparea aleasă

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: 350h (full hybrid cu 250 CP), 450h+ (plug-in hybrid cu 309 CP și 69 kilometri autonomie electrică), 500h (full hybrid cu motor supraalimentat și cu 371 CP)

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4890 mm (lungime), 1920 mm (lățime), 1695 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 461 litri

LINKURI: Prezentare oficială; Configurator