Dacia Duster

DACIA DUSTER

PE PIAȚĂ DIN 2010 • GENERAȚIE NOUĂ ÎN 2021

Probabil că cea mai simplă descriere pentru Dacia Duster este că modelul produs la Mioveni este cel mai accesibil SUV de pe piața din România. Ar fi însă o descriere incompletă, pentru că Duster și-a câștigat de-a lungul timpului reputația pentru un raport calitate/preț excelent, ceea ce înseamnă că prețul scăzut nu este nici pe departe singurul său avantaj.

Design

La scurt timp după noile generații Logan, Sandero și Sandero Stepway, Dacia Duster a primit în toamna anului trecut un facelift prin care a devenit și mai atractiv în fața concurenței, chiar dacă din punct de vedere tehnic nu s-au schibat practic prea multe lucruri.
 
La interior vei remarca cu siguranță o serie de noutăți importante pentru confort. Scaunele au o tapieterie nouă, dar și tetiere noi, iar între cele două scaune din față a apărut o cotieră centrală care culisează pe o distanță de 70 de milimetri și integrează un compartiment cu un volum de 1,1 litri. Standard, echipamentul multimedia al versiunii de bază se limitează la ceea ce Dacia numește Plug&Music, adică radio, MP3, USB și Bluetooth. Există însă două sisteme multimedia noi, și anume Media Display și Media Nav, ambele echipate cu ecran de 8 inchi, însă acestea sunt disponibile pentru versiunile de echipare superioare. Principalul avantaj al acestor noi sisteme multimedia? Compatibilitatea cu sistemele Android Auto și Apple CarPlay. Probabil însă că un argument solid pentru a cumpăra un Duster este portbagajul generos de 478 de litri, util mai ales în călătoriile mai lungi făcute în familie.
 
Printre dotările standard ale versiunii se numără lumini de zi LED, geamuri electrice față, volan reglabil pe înălțime și adâncime sau lunetă încălzită. Din păcate, de pe lista standard lipsește aerul condiționat manual, pe care îl poți obține opțional pentru 760 de euro, în timp ce proiectoarele de ceață costă la rândul lor 100 de euro.
 

Dotări tehnice

În versiunea de bază, Dacia Duster este echipată cu un motor TCe 90 cu 90 de cai-putere, cutie de viteze manuală cu 6 trepte și un consum mediu de puțin peste 6 litri la sută de kilometri, iar sistemul de asistență la frânarea de urgență este de asemenea standard.
 
Așa cum observi, versiunea de bază nu are dotări impresionante, motiv pentru care s-ar putea să fi tentat mai degrabă de echiparea superioară Comfort, disponibilă pentru 16250 de euro. Aceasta include în plus geamuri spate electrice, oglinzi electrice, volan îmbrăcat în piele și câteva sisteme de asistență precum Cruise Control sau asistență la parcarea cu spatele. Această versiune vine cu motor TCe ECO-G 100 care utilizează și GPL.
 
Pe piața din România există în prezent alte trei modele care se încadrează în segment cu Duster, iar acestea au prețuri apropiate de modelul Dacia. Pe listă regăsim Kia Stonic, cu un preț de aproape 15000 de euro, dar și Suzuki Vitara, care pornește însă de la aproximativ 17000 de euro. De asemenea, o altă opțiune este reprezentată de SsangYong Tivoli, disponibil pentru puțin peste 15000 de euro.

INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 15550-23300 euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: TCe 150, Eco-G 100

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4341 mm (lungime), 18048 mm (lățime), 1693 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 478 litri

LINKURI: Prezentare oficială; Configurator