Fiat Tipo

FIAT TIPO

PE PIAȚĂ DIN 2015

Fiat Tipo este un model interesant pentru piața din România din mai multe puncte de vedere. Modelul italian a avut o primă carieră între 1988-1995 și a fost relansat apoi în 2015, iar generația actuală a primit un facelift în cursul anului 2020.

Design

Comparativ cu o bună parte a concurenței, unul dintre avantajele lui Tipo este că poate fi achiziționat în nu mai puțin de trei versiuni de caroserie: hatchback, sedan sau break. Practic, poate reprezenta o soluție atât pentru un cuplu, cât și pentru o familie cu copii, mai ales că vorbim despre un model compact. Cea mai accesibilă versiune de caroserie este hatchback, care costă 17000 de euro, în timp ce pentru sedan trebuie să scoți din portofel încă 300 de euro. În schimb, breakul familist este ceva mai pretențios la cei 18421 de euro ai săi.
 
Indiferent de tipul de caroserie pe care îl preferi, Tipo îți propune dotări standard precum aer condiționat manual, geamuri față electrice, ecran TFT, port USB, priză de 12 volți pe tunelul central, scaun șofer reglabil pe înălțime, lunetă termică sau portbagaj cu iluminare. De asemenea, standard sunt incluse și o serie de sisteme de asistență și siguranță precum Drowsy Driver Detection, Lane Departure Warning, Intellingent Speed Assist, Traffic Sign Recognition și, desigur, obligatoriul Autonomus Emergency Braking (AEB).
 
Chiar dacă alegi opțiunea de bază, ai posibilitatea să selectezi și o serie de dotări opționale. Aici mă gândesc, de exemplu, la volan și schimbător îmbrăcate în piele pentru ceva mai mult de 100 de euro, scaun șofer cu reglare lombară pentru 162 de euro, lumini de zi LED pentru 232 de euro sau faruri LED pentru 464 de euro. Din păcate, dacă alegi varianta de bază nu poți selecta ca opționale aer condiționat automat sau sistemul multimedia Uconnect cu ecran touch de 10 inchi. Pentru ele trebuie să alegi practic un nivel de echipare superior.
 

Dotări tehnice

Versiunea de bază a lui Fiat Tipo are un motor de un litru cu 100 de cai-putere și cuplu de 190 Nm acompaniat de o cutie de viteze manuală cu 5 trepte. Avantajul motorului micuț este, desigur, consumul mediu de numai 5,3 litri la 100 de kilometri. Cei 100 de cai-putere sunt însă destul de puțini la număr pentru un model compact. Tipo Sedan nu are alte motorizări, însă versiunile hatchback și break pot fi achiziționate inclusiv în versiunea de bază cu un motor pe benzină de 1,6 litri cu 130 de cai-putere. Partea mai puțin plăcută este că în acest caz prețul crește cu aproape 3000 de euro.
 
Cât despre spațiu, îți spun doar că portbagajul are un volum de 440 de litri pentru hatchback și 520 de litri pentru sedan, în timp ce varianta break plusează cu un volum de 550 de litri.

INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 17670-19534 euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: E6d

DIMENSIUNI EXTERIOARE (hatchback): 4368 mm (lungime), 1792 mm (lățime), 1495 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 440 litri

LINKURI: Prezentare oficială; Configurator