Mazda 2

MAZDA 2

PE PIAȚĂ DIN 2002 • FACELIFT ÎN 2019

Mazda este un producător japonez apreciat pe bună dreptate în Europa, iar constructorul nipon are un adevărat veteran în segmentul hatchbackurilor subcompacte. Mă refer, desigur, la Mazda 2, un model care a ajuns între timp la a treia generație și care a primit un soi de facelift în vara anului trecut.

Design

La interior, zona din jurul planșei de bord este moale și plăcută la atingere, însă în zona portierelor japonezii au folosit plastic dur. Una dintre principalele îmbunătățiri este însă confortul sporit în scaune, care oferă un suport lateral mai bun, iar la experiența plăcută contribuie și materialele de calitate de pe volan. Pe tunelul median există un spațiu de depozitare cu suporturi pentru pahare și telefonul mobil, în timp ce portbagajul are o capacitate de 255 de litri.
 
Pe piața din România, versiunea de bază este echipată cu un motor pe benzină de 1,5 litri și 75 de cai-putere, ajutat de o cutie de viteze manuală cu 6 trepte. Singura alternativă disponibilă este o versiune de 90 de cai-putere, care opțional poate fi comandată și cu o transmisie automată cu 6 trepte.
 
Nivelul de echipare de bază se numește Emotion, iar acesta include faruri LED, oglinzi electrice, geamuri față și spate electrice, aer condiționat manual și chiar un senzor de umiditate. Probabil însă că marea surpriză la acest nivel de echipare de bază este ecranul cu diagonală de 8 inchi, o prezență rară în acest segment de piață. În plus, șoferii vor avea la dispoziție conexiune Bluetooth și un sistem audio cu 6 difuzoare.
 

Dotări tehnice

Din punct de vedere al sistemelor de asistență și siguranță, Mazda 2 este echipată cu sistem de control al stabilității dinamice și avertizare pentru frânarea de urgență, dar și cu pachetul Mazda G-Vectoring Control Plus. Acesta din urmă oferă șoferului mai multă siguranță la volan, în special la schimbarea benzilor de circulație sau în condiții meteo dificile. De asemenea, sistemul își face simțită prezența și la manevre bruște, cum ar fi virarea pentru evitarea unui accident iminent.
 
În prezent, prețul de bază al lui Mazda 2 este de 14190 de euro. Este un preț ușor mai ridicat comparativ cu alte modele populare din segment, însă pe de altă parte Mazda 2 atrage un anumit public prin design, iar dotările tehnice și nu numai ale versiunii de bază sunt destul de generoase.
 
Așa cum observi, segmentul hatchbackurilor subcompacte este foarte animat, iar opțiunile sunt practic pe toate gusturile. Am vorbit despre Ford Fiesta, unul dintre cele mai populare modele în segment, despre Hyundai i20, care impresionează prin numeroasele sisteme de asistență și siguranță, dar și despre Mazda 2, care oferă un ecran cu diagonală de 8 inchi inclusiv în versiunea de bază.
 
Pe lângă aceste trei modele, în acest segment există și alte modele atractive. Și când spun asta mă gândesc în primul rând la conaționalul nostru Dacia Sandero Stepway, disponibil de la puțin peste 13000 de euro. Un preț foarte apropiat are și Renault Clio, dar și Suzuki Swift.
 
În schimb, pentru alte modele din segment va trebui să accepți efectuarea unui transfer bancar mai generos. Citroen C4 și Kia Stonic costă peste 14000 de euro, în timp ce Nissan Micra, Opel Corsa, Seat Ibiza și Skoda Fabia costă peste 15000 de euro în versiunile de bază. Tot aici merită menționat și Toyota Yaris.

INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 14190-21090 euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: SkyActiv-G75, SkyActiv-G90, SkyActiv-G115

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4070 mm (lungime), 1695 mm (lățime), 1495 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 250 litri

LINKURI: Prezentare oficială; Configurator