Ford Fiesta

FORD FIESTA

PE PIAȚĂ DIN 1976 • FACELIFT ÎN 2021

Ford Fiesta este una dintre cele mai apreciate mașini din acest segment de publicul din România. Actuala generație a hatchback-ului subcompact a fost prezentată oficial în 2017, iar de curând a fost dezvăluit și urmează să ajungă și la noi pe piață.

Design exterior și interior

Așa cum se întâmplă în prezent cu aproape orice model, dimensiunile exterioare au crescut, ceea ce înseamnă că pasagerii din spate au ceva mai mult spațiu la dispoziție. De asemenea, planșa de bord este realizată din materiale noi, însă plasticul dur este încă prezent pe portiere și în jurul consolei centrale. Vestea bună este că în această zonă a consolei centrale ergonomia este bună, cu un număr relativ redus de butoane fizice, dar și cu spațiu de depozitare pentru pahare și telefonul mobil. De altfel, Fiesta stă bine la acest capitol, întrucât există spații de depozitare suficient de mari și în „buzunarele” portierelor. De asemenea, portbagajul are o capacitate de 311 litri, suficient de mare pentru bagajele necesare pentru o scurtă vacanță. Cel puțin pentru un weekend.
 
Pe lista dotărilor de bază cu care vine Fiesta se numără faruri LED, oglinzi laterale electrice, geamuri față electrice, aer condiționat manual, scaun șofer reglabil manual pe 4 direcții, scaun pasager față reglabil manual pe două direcții, priză de 12 volți, ecran touch de 8 inchi, două porturi USB sau sistem audio cu șase difuzoare.
 

Dotări tehnice

Versiunea de bază a lui Fiesta este echipată cu un motor pe benzină de 1,1 litri cu 75 de cai-putere și cutie de viteze manuală cu 5 trepte. Prețul acestei versiuni este de 15700 de euro, însă este important să menționez că această motorizare nu va mai fi disponibilă și pe Fiesta facelift.
 
Opțiunea superioară din acest punct de vedere este reprezentată de unitatea Ecoboost de un litru cu 100 de cai putere pentru care plătești în plus exact 1000 de euro, adică 16700 de euro. Ambele motoare menționate au un consum mediu oficial de 5,3 litri la sută de kilometri.
 
Revenind la versiunea de bază, aceasta include standard și câteva sisteme de asistență și siguranță, cum ar fi sistemul de frânare automată de urgență și sistemul de asistență la plecarea din rampă. Opțional, Ford oferă o serie de dotări pentru care trebuie să plătești în plus. De exemplu, 150 de euro pentru senzori de parcare spate, 200 de euro pentru un pachet de confort suplimentar pentru scaune sau 600 de euro pentru un pachet de iarnă cu parbriz încălzit, volan încălzit, scaun șofer încălzit și scaun pasager, ai ghicit, încălzit.
 
În concluzie, Fiesta este o opțiune adecvată dacă vrei un hatchback subcompact accesibil, cu un motor suficient de puternic pentru mediul urban și cu un portbagaj suficient de încăpător pentru călătorii scurte. În plus, dotările sunt decente pentru acest preț. Reține însă că în curând va apărea Fiesta facelift, care nu include motorul de 75 de cai-putere, iar principalul efect este că prețul versiunii de bază s-ar putea să fie mai mare de 15700 de euro.

INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 15700 euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: TC, TC MHEV

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4069 mm (lungime), 1756 mm (lățime), 1495 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 311 litri