Volkswagen T-Roc

VOLKSWAGEN T-ROC

PE PIAȚĂ DIN 2017 • FACELIFT ÎN 2022

Volkswagen a aruncat în 2017 în arena crossoverelor compacte reprezentantul lor, T-Roc, adică versiunea mai spațioasă și mai înălțată a lui Golf. Și la cum au demonstrat cifrele de vânzări, T-Roc este și versiunea mai dorită a lui Golf. În 2022 a primit un facelift care aduce „accente precise la exterior”. Mai german de atât nici că se putea.

Ce ar trebui să știu despre Volkswagen T-Roc?

Credențialele lui T-Roc au fost favorabile încă de la început: este ruda mai corpolentă a lui Volkswagen Golf — una dintre vedetele consacrate ale segmentului compact.

T-Roc și-a exploatat corespunzător calitățile, așa că după mai bine de un milion de exemplare vândute în primii patru ani de la debut, poți spune că și-a făcut un nume propriu. La așa performanță, Volkswagen își permite chiar să și experimenteze, așa cum o demonstrează cu stăpânire de sine versiunea cabrio a lui T-Roc.

Așa cum era de așteptat, faceliftul din 2022 a fost implementat cu precizie germană, astfel încât calitățile lui T-Roc să nu fie afectate. De fapt, dacă n-ar fi existat dunga luminoasă care traversează grila și unește farurile, să depistezi un T-Roc facelift din exterior ar fi devenit un joc de „ghicește diferențele”. Și la interior diferențele sunt minime, cea mai evidentă fiind repoziționarea gurilor de ventilație, ca să facă loc ecranului de infotainment mai mare, de 9,2 inchi.

Odată cu faceliftul au apărut și câteva specificații noi: culori exterioare, design de jante, instrumentar de bord digital, ecran de infotainment mare (cu sistem de operare MIB3) cu Apple CarPlay și Android Auto wireless.

Cât costă Volkswagen T-Roc și ce dotări primesc de banii ăștia?

Prețurile pentru T-Roc pornesc de la 25.728 de euro în versiunea entry-level Life și ajung la 31.431 de euro pentru cea de top, R-Line. Între ele ai nivelurile de dotări intermediare Advanced și Style, deci ai de unde alege.

Configurarea unui T-Roc Line începe cu motorul 1.0 TSI cu trei cilindri și transmisie manuală în șase trepte și continuă cu o suită generoasă de dotări standard, începând de la jantele din aliaj (16″) și continuând cu farurile LED cu fază lungă automată, stopurile LED și oglinzile operate electric (cu memorie și cu înclinare la mersul cu spatele). Asta ca să numim cele mai importante de la exterior.

La interior, T-Roc Line primește schimbător de viteze și volan îmbrăcate în piele sintetică, tapițerie din stofă, aer condiționat manual, pilot automat adaptiv, sistem de frânare automată de urgență, asistent pentru menținerea benzii de circulație, sistem de recunoaștere a semnelor de circulație, instrumentar de bord digital, porturi USB-C, infotainment de 6,5″ cu Apple CarPlay și Android Auto — T-Roc bifează încă din echiparea entry-level necesitățile unui utilizator modern.

Dacă vrei și mai mult confort, atunci optezi pentru Advanced, care plusează cu cameră de marșarier, frână electro-mecanică, sistem de acces fără cheie, geamuri cu tentă închisă și climatizare pe două zone, ca să numim câteva.

Ce motorizări găsesc pe Volkswagen T-Roc și care e cea mai bună?

Volkswagen T-Roc împarte frățește platforma cu Golf, așa că motorizările sunt familiare: încep cu cea de 1 litru, cu 116 CP, apoi urcă la 1,5 litri (150 CP) și ajung la 2 litri, unde găsești și un TDI cinstit.

Poate nici nu o să stai pe gânduri și o să alegi varianta pe benzină, care vine, fie de 1000 cmc, fie 1500 cmc, utilizând trenul de rulare 4×2, dar trebuie menționat că poate fi configurat cu tracțiune integrală 4Motion care este disponibilă pe variantele 2.0 diesel DSG și 2.0 benzină DSG.

Consumul? Pentru motorul de 1.000 de cmc cu 116 CP avem un consum mixt de 5,9 l/100 km, iar pentru TSI-ul de 1,5 litri, 6,5 l/100 km, judecat prin filtrul WLTP.

În principiu, oricare dintre aceste motorizări sunt proven and tested, cum spun englezii, însă motorizările de 2 litri fac cel mai bine casă cu automata DSG.

Cum stă Volkswagen T-Roc la capitolul spațiu?

Ei bine, avantajul este că menține practicabilitatea fratelui său mai mic Golf. Până la 445 de litri în portbagaj (circa 400 de litri pentru versiunile 4×4), banchetă rabatabilă, volumul se poate extinde până la aproape 1.400 de litri.

Este Volkswagen T-Roc o mașină bună pentru mine?

Dacă ești unul dintre cei mulți care vor să facă un upgrade în înălțime și spațiu de la rețeta clasică Volkswagen Golf, ei bine, s-ar putea să găsești T-Roc ca o mașină chiar perfectă pentru tine.

INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 25.728 – 31.431 de euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: 1 litru benzină, 1,5 litri benzină, 2 litri benzină, 2 litri motorină

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4244 mm (lungime), 1819 mm (lățime), 1559 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 445 (4×2) – 392 (4×4) litri

LINKURI: Volkswagen, Configurator