Lexus LBX

Lexus LBX

PE PIAȚĂ DIN 2024

Lexus LBX este puntea de intrare în gama Lexus. Un crossover premium care este aici să impresioneze

Ce ar trebui să știu despre Lexus LBX?

LBX este cel mai mic Lexus construit vreodată și totodată frate de platformă cu Toyota Yaris Cross. Numele LBX vine de la Lexus Breakthrough Crossover — un nume de altfel foarte reprezentativ, pentru că LBX este punctul de intrare în gama Lexus pentru potențialii cumpărători. 

Sigur, LBX este mic — are 4,2 metri lungime —, dar rămâne un Lexus, nu doar prin exteriorul care se încadrează în limbajul de design actual ci și prin interiorul upper class

Cât costă Lexus LBX și ce primesc de banii ăștia?

Lexus LBX este disponibil în patru niveluri de echipare… pardon, patru atmosfere, așa cum le numește Lexus. Ai de ales aici între Elegant, Emotion, Relax și Cool, fiecare dintre cele patru… atmosfere reprezentând o combinație de culori, materiale și dotări specifică numelui său.

Elegant și Relax sunt mai degrabă invitații la confort și relaxare, pe când Emotion și Cool pun accent pe spiritul sangre caliente (sau, mă rog, expresia corespunzătoare japoneză) al mașinii. Practic, n-ai ce să greșești în alegerea atmosferei lui LBX: te orientezi către ce-ți place mai mult. Toate sunt reușite. 

Prețul de plecare pentru LBX este de 38.228 de euro, cu atmosfera Elegant, cu mențiunea că încă din echiparea „de bază”, LBX se prezintă foarte bine: jante pe 18 inchi, lumini LED cât cuprinde și o multitudine de tehnologii. Standard pe LBX primești, printre altele, și cruise control adaptiv, sistem de asistență la ieșirea din parcare cu asistență la frânare și chiar asistență la virajul în intersecție. 

De asemenea, la interior, LBX primește același sistem multimedia pentru toată gama: instrumentar de bord de 12,3 inchi și infotainment de 9,8 inchi cu Apple CarPlay și Android Auto, wireless chiar. 

Pentru 39.188 de euro poți schimba atmosfera, la Emotion, unde primești nu doar un interior diferit, dar și mai multe dotări standard: printre ele se numără tracțiune integrală (opțională), interior cu tapițerie din piele sintetică neagră cu accente roșii și culoare bi-tone.

Următorul pas în gama LBX este Relax, cu prețul de pornire de la 43.121 de euro, care vine cu încă o opțiune de tapițerie la interior, scaune față ajustabile electric, alt design la jantele de 18 inchi (sunt de aceeași mărime pentru toată gama).

Vârful de gamă pentru Lexus LBX este atmosfera Cool, care pornește de la 43.455 de euro și avem cam aceeași poveste — sunt câteva lucruri diferite, în principal pe partea de design, dar nu foarte multe dotări în plus. Asta se întâmplă pentru că Lexus LBX și atmosferele sale trebuie să fie privite diferit de modul în care privim nivelurile de echipare la alte mașini.

Ce motorizări găsesc pe Lexus LBX și care este cea mai bună?

În timp ce exteriorul și interiorul lui LBX sunt definite prin aceste atmosfere, atmosfera de sub capotă este una singură: eficiența.

Lexus LBX primește o singură variantă de motorizare, de 1,5 litri cu 3 cilindri, full-hybrid. Sistemul de motor termic combinat cu un motor electric integrat în cutia de viteze CVT produce 136 CP și 185 Nm, iar 0-100 km/h se întâmplă în 9,2 secunde pentru varianta cu tracțiune față, iar dacă optezi pentru varianta cu tracțiune integrală, acest timp crește la 9,6 secunde.

Dar cifrele cu care se laudă LBX sunt cele de consum: 4,5 l/100 km sau 4,8 l/100 km (WLTP), în funcție de sistemul de tracțiune ales, adică punte față motrică sau tracțiune integrală. 

Cum stă Lexus LBX la capitolul spațiu?

Interiorul, plin fiind de tehnologie și cât mai multe artificii de design este, într-adevăr, premium. Dar toate aceste adăugiri îl fac să se simtă destul de înghesuit și claustrofob. Oricum, acest lucru ține de poziția de condus, dar ce putem spune cu certitudine este că la capitolul insonorizare și amortizare LBX este un Lexus adevărat.

Pe scaunele din spate avem cam aceeași poveste — nu te poți plânge la capitolul spațiu, dar nici nu te aștepta să te întinzi prea mult. LBX excelează în mediul urban, dar și dacă decizi să te întinzi la un drum lung, indiferent de locul pe care alegi să stai, o să te simți bine și o să ai parte de o experiență comodă. De o experiență comodă o să aibă parte și bagajele tale, atâta timp cât nu sunt prea multe, pentru că în portbagaj primești 332 de litri (care se pot extinde până la 994 de litri dacă rabatezi bancheta).

Este Lexus LBX o mașină bună pentru mine?

Ecuația motorizare-dotări-valențe premium-preț este una destul de reușită în noul Lexus LBX, așa că dacă vrei să intri în universul Lexus — sau dacă vrei un crossover premium la un preț accesibil —, LBX este răspunsul potrivit. 

INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 38.228 – 43.455 euro

MOTORIZĂRI DISPONIBILE: 1,5 litri benzină, FHEV, CVT, 4×2 sau 4×4

DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4190 mm (lungime), 1825 mm (lățime), 1560 mm (înălțime)

VOLUM PORTBAGAJ: 332 litri

LINKURI: Lexus, Configurator