Mercedes-Benz EQE SUV
PE PIAȚĂ DIN 2023
Tot ce vezi la exterior pentru Mercedes-Benz EQE SUV a fost gândit pentru eficiență – astfel, acestu SUV de peste 2,5 tone are un coeficient aerodinamic de 0,25 – ceea ce, credeți-ne pe cuvânt, este foarte bine.
Ce ar trebui să știu despre Mercedes-Benz EQE SUV?
Modelele EQ din gama Mercedes-Benz reprezintă planul de electrificare al producătorului și cuprinde modele pentru toate gusturile și buzunarele – de la crossoverul EQA la monovolumele EQT și EQV sau noua adiție, G-Class with EQ Technology (da, așa se numește), gama electrică de la Mercedes are cam tot ce ți-ai putea dori.
În acest sens, EQE SUV se adresează persoanelor… ei bine, aici intervine o problemă. Vedeți voi, EQE SUV este o mașină foarte luxoasă, confortabilă și spațioasă, dar Mercedes deja avea o multitudine de astfel de modele în gama deja existentă care îndeplinesc foarte bine această sarcină. Acestea fiind spuse, dacă ești în căutarea unui SUV electric rafinat și ai banii necesari în buzunar, ai nimerit foarte bine.
Cum arată Mercedes-Benz EQE SUV?
Tot ceea ce înseamnă design pe EQE SUV a fost gândit cu funcționalitate și aerodinamică în cap – podeaua plată, parbrizul înclinat, oglinzile și chiar jantele. Totul în numele eficienței – rezultatul este un coeficient aerodinamic de 0,25.
Acestea fiind spuse, designul este destul de controversat, dar un lucru e cert – arată ca un Mercedes-Benz. Ce înseamnă asta? Înseamnă că te trimite imediat cu gândul la lux și este mare și impunător – așa cum și trebuie.
Cât costă Mercedes-Benz EQE SUV și ce primesc de banii ăștia?
În varianta de bază, anume EQE 350 4MATIC SUV (apropo, pregătiți-vă de nume interminabile), prețurile pornesc de la 88.630 de euro. În acest caz discuția despre dotări este puțin irelevantă, având în vedere că nu prea sunt lucruri pe care să ți le dorești de la o mașină și să nu le găsești aici.
Dacă treci la EQE 500 4MATIC SUV, prețul se ridică la 96.730 de euro – ca să justifici cei 10.000 de euro în plus, primești mai multă putere, anutonomie mai mare și jante pe 20 de inchi (față de 19 pe modelul de bază) printre alte dotări în plus legate de funcționalitatea sistemului de infotainment și confort.
Mai sunt două variante rămase în spectrul EQE SUV, cele AMG – 43 și 53 care se diferențiază prin performanțe în principal și care au prețuri de pornire de la 113.200, respectiv 125.910 euro.
Ce motorizări găsesc pe Mercedes-Benz EQE SUV și care este cea mai bună?
Toate cele patru variante de echipare menționate mai sus vin cu propria variantă de putere și autonomie. Cea mai „lentă” dintre ele fiind cea de bază, 350 4MATIC – 292 CP, 765 Nm cuplu și 0-100 km/h în 6,6 secunde. Nu-i rău deloc, mai ales când iei în calcul cele 2,5 tone ale mașinii și faptul că, în aceste condiții, reușește să ofere o autonomie de până la 553 de kilometri grație unei baterii de 90,5 kWh.
Bine, dacă această combinație de autonomie și performanță vi se pare bună pe varianta 350, stați să vedeți echiparea 500 4MATIC – bateria este (puțin) mai mare, cu 96 kWh alimentând 408 CP și 858 Nm cuplu – asta înseamnă 0-100 km/h în 5 secunde și autonomie declarată de 593 de kilometri.
La variantele AMG este timpul să scoatem autonomia din lista de laude și să punem performanța pe primul loc. În variante AMG 43, EQE SUV primește 476 CP și tot 858 Nm cuplu – timpul 0-100 scade la 4,3 secunde, dar nu e singurul lucru care se reduce semnificativ: autonomia pusă la dispoziție de bateria de 90,5 kWh este de 468 de kilometri.
Cam aceeași e și povestea la varianta 53 – performanțele devin extraordinare, cu 625 CP și 955 Nm cuplu propulsând mașina de la 0 la 100 km/h în doar 3,7 secunde, dar bateria este aceeași ca pe varianta 43, deci autonomia are de suferit – nu atât de drastic totuși, coborând la 452 de kilometri (deși dacă plănuiești să folosești toată puterea, nu prea ne imaginăm că se apropie de autonomia declarată).
Indiferent de ce variantă alegi, încărcarea DC se face cu 170 kW iar cea AC cu 22 kW. La întrebarea care este cea mai bună, este destul de greu de zis. Toate variantele oferă performanțe foarte bune (fie că vorbim de viteză sau autonomie), dar, ca să delimităm puțin – vrei autonomie mare, răspunsul e variante 500; vrei performanță, noi am zice că AMG 43 este mai mult decât suficient, dar dacă vrei motive de laudă când vine vorba de cifre, atunci variante 53 este pentru tine.
Cum stă Mercedes-Benz EQE SUV la capitolul spațiu?
Vorbim de un SUV de 4,8 metri lungime, 2,1 metri lățime și 1,6 metri înălțime – deci cum altfel să stea decât foarte bine? Pe orice loc alegi să stai o să ai suficient spațiu să te lăfăi cât vrei – și ești înconjurat de luxul clasic Mercedes. Dacă vorbim de cifre, în portbagaj ai 520 de litri cu bancheta ridicată și 1675 cu ea rabatată – deci nu o să fie, nici aici, probleme.
Este Mercedes-Benz EQE SUV o mașină bună pentru mine?
Așa cum am spus la început, EQE SUV ocupă un loc destul de ambiguu în gama Mercedes-Benz, pentru că ai deja alternative care îndeplinesc, la fel de sau chiar mai bine, același scop. Dacă judeci din această perspectivă, atunci ai putea să găsești variante ceva mai bune – dar dacă te uiți din perspectiv unui SUV electric rafinat, confortabil, cu performanțe bune și cu autonomie mare, atunci EQE SUV este o alegere cât se poate de bună.
Ce alternative am?
Prețuri de pornire de aproape 90.000 de euro pentru o mașină electrică de familie sunt…îndrăznețe. Acestea fiind spuse, EQE SUV are câțiva rivali serioși – Tesla Model X, Audi Q6 e-tron sau BMW iX. Toate aceste mașini o să-ți ofere o experiență rafinată la volanul unei mașini electrice, dar vorba aia…Mercedes și…
INTERVAL DE PREȚ (fără opționale): 88.630 – 125.910 euro
MOTORIZĂRI DISPONIBILE: 350 4MATIC (292 CP), 500 4MATIC (408 CP), AMG 43 (476 CP), AMG 53 (625 CP)
DIMENSIUNI EXTERIOARE: 4863 mm (lungime), 2141 mm (lățime), 1685 mm (înălțime)
VOLUM PORTBAGAJ: 520 litri
LINKURI: Mercedes-Benz, Configurator